V únoru tu bylo k vidění faksimile Bible krále Václava IV. z produkce rakouského nakladatelství ADEVA, v březnu originál vzácné Bible Melantrichovy, restaurovaný studenty pražské střední průmyslové školy grafické, a nyní přichází na řadu asi nejatraktivnější titul, Codex gigas, u širší veřejnosti známý jako Ďáblova bible.
Samozřejmě nepůjde o originál. Ten je už od konce 16. století uložen v Královské knihovně ve Stockholmu a do ciziny byl zapůjčen teprve dvakrát. Poprvé v roce 1970 na výstavu do New Yorku a podruhé v roce 2007 do české Národní knihovny v Praze. V Lokti bude vystavena maketa, kterou v roce 2007 pro Nadační ústav regionální spolupráce v Olomouci vyrobil žamberský umělecký knihař Jiří Fogl se svou dcerou Pavlínou Rambovou.

Codex gigas, největší ručně psaná kniha na světě, byla vytvořena v benediktinském klášteře v Podlažicích u Chrudimi v letech 1220 – 1230. Svazek o rozměrech 92 x 51 x 28 cm má 312 pergamenových listů, na jejichž výrobu padlo 160 oslů, a váží 75 kilogramů. Kromě obou základních knih bible – Starého a Nového zákona – obsahuje řadu vědeckých a teologických spisů, např. vědecké Galénovy rozpravy o anatomii nebo spisy Josepha Flavia z prvního století našeho letopočtu.

Nejcennějším, alespoň pro nás, Čechy, je nejstarší a nejlepší opis Kroniky české, kterou v letech 1045 – 1125 sepsal děkan pražské kapituly Kosmas. Největší pozoruhodností celé knihy je ale celostránkové barevné vyobrazení čerta na straně 290, které Codexu gigas zajistilo populární přezdívku Ďáblova bible.
Maketa Codexu gigas byla vyrobena v Knihařství Jiří Fogl a Pavlína Rambová v Žamberku podle digitálního zpracování Codexu gigas z Královské knihovny ve Stockholmu a se svolením této instituce. Rozměry, váha svazku a vzhled vazby jsou identické s originálem a z celkového počtu 312 stránek je věrně okopírovaných 210, tedy zhruba třetina celého obsahu.

Unikátní exemplář Ďáblovy bible je součástí výstavy knižních vazeb Jiřího Fogla a Pavlíny Rambové, která bude v atriu Městské knihovny Loket zahájena dnes v 17 hodin a potrvá až do konce září. Součástí vernisáže bude beseda s Jiřím Foglem o vzniku makety Codexu gigas.