Pouze do dneška pobude v Karlových Varech pravnučka prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka Charlotte Kotíková. I když je její program naplněný do poslední minuty, chce si udělat čas na prohlídku míst, která jí uvízla v paměti z předchozích návštěv města.

„Možná to bude znít jako klišé, ale nejraději mám Mlýnskou kolonádu. Je to skutečně impozantní stavba,“ představila Charlotte Kotíková svého karlovarského „favorita“ Do lázní přijela naposledy na sklonku šedesátých let, kdy sem doprovázela matku na léčení. „Pradědeček měl ale Karlovy Vary i nedaleký Jáchymov velice rád. I když to nebyl člověk, který by dokázal odpočívat, v Karlových Varech přeci jenom kloubil svou práci právě s odpočinkem. Rád ujížděl svým strážcům na koni do okolních lesů. A když jsem je dnes viděla, ani se mu nedivím,“ zavzpomínala Kotíková na veleslavného předka.

Pradědečka sice nepamatuje, ale připomíná jí ho několik rodinných relikvií. „Mám Bibli s vlastnoručními poznámkami prezidenta Masaryka. A pak jeho brýle. A když nad tím tak přemýšlím, možná i těžítko z jeho stolu,“ vypočetla. Ke knize má, jak sama tvrdí, velice sentimentální vztah. „Skoro se bojím v ní listovat, abych ji náhodou nepoškodila. Přesto si vzpomínám na některé pradědečkovy poznámky, zvláště na ty ve Starém zákoně. Ten popisuje řadu konfliktů, a prezident si k nim připsal poznámky typu: ´Tím se to nevyřeší,´ a podobně. A to je i moje filozofie: Spory se mají řešit u stolu, ne v ringu,“ dodala Kotíková.