Obvinění ze strany několika hráčů dala na podzim vzniknout dojmu, že orchestr se nachází téměř uprostřed „občanské" války, která měla vrcholit údajným napadením jednoho z hráčů orchestru, který v současnosti již členem orchestru není, křehkou flétnistkou.

Policie šetření údajného napadení jako trestného činu odložila a postoupila magistrátu jako případný přestupek. Magistrát došel k závěru, že ani žádný přestupek nebyl spáchán. Přeloženo obvinění bylo vykonstruované a flétnistka se ničeho nedopustila.

„Rádi bychom se omluvili za v minulosti způsobené problémy. S vedením orchestru ani s vámi jsme nekomunikovali správně a problémy medializovali. Jsme si vědomi toho, že mezilidské vztahy mezi hráči v orchestru by se v budoucnu měly řešit jen uvnitř orchestru a ne mimo něj. Naším zájmem je, aby situace v orchestru byla opět kolegiální a přátelská," uvedl mimo jiné ve svém prohlášení Daniel Fajkus, jeden z hráčů, kteří kolotoč stížností rozpoutali.

Omluvy se dočkal rovněž koncertní mistr Karlovarského symfonického orchestru, houslista Jakub Sedláček, který byl obviněný ze šikany a mobbingu.

„Omluvou pro mě celá záležitost ohledně nařčení z kdečeho končí. Napsaná a vyřčená slova samozřejmě nejdou vzít zpět a těžko se na toto období dá zapomenout, ale je třeba se povznést, otočit stránku a věnovat se hudbě," říká Sedláček.

Stejně cítí celou záležitost týkající se Karlovarského symfonického orchestru primátor Petr Kulhánek.

„Jsem velmi rád, že se obvinění, která směřovala do KSO, nepotvrdila. Oceňuji, že se autoři obvinění členům orchestru omluvili. V současné chvíli také očekávám, že kontrolní výbor předloží zastupitelstvu města souhrnnou zprávu ze svého šetření, která bude obsahovat konstatování v obdobném duchu. Je na jedné straně pozitivní, že došlo k očištění orchestru, na druhé straně politováníhodné, že k nepravdivým obviněním vůbec došlo. Věřím, že se tak od tohoto konstatování bude moci KSO věnovat výhradně a plně své umělecké činnosti," konstatuje primátor. (lev)