Každý den v červenci a srpnu tak bude památka přístupná denně od 9:00 do 18:00 a návštěvníci si budou moci prohlédnout kostel i s výkladem průvodce, a to doslova od sklepa až po půdu. Připravena je rovněž řada benefičních koncertů výstav a mší.

Kostel, stojící dnes na odlehlém místě v opuštěné krajině, na hraně náhorní roviny, prudce spadající k řece Střele, ožívá díky spolku Pod střechou a mnoha dalším dobrovolníkům. Během roku se tu rovněž koná řada akcí, ale každodenní otevírací dobu má jen nyní. „Živé Skoky začínají v sobotu 1. července, kdy ve 20:30 kostel rozezní chvalozpěvy, které mají svůj původ ve francouzské klášterní komunitě v Taizé. Kromě duchovního zážitku návštěvníky jistě uchvátí také působivé noční osvětlení kostela,“ přiblížil první festivalovou akci Petr Linhart, člen spolku Pod Střechou.

Ben Dover se to nebojí rozbalit ani akusticky. Po odchodu zpěvačky se hodlají vrátit na pódia v létě.
Ben Dover se vrací na pódia

Hned další den, v neděli, bude následovat tradiční skokovská pouť ke svátku Navštívení Panny Marie s podtitulem Českoněmecká pouť porozumění. „Mši svatou, která začne procesím v 10:00, bude celebrovat opat tepelského kláštera Zdeněk Filip Lobkowicz. Po poutní mši přijde na řadu kolem poledního také posezení u stánků s občerstvením a s nabídkou suvenýrů, setkání rodáků, jakož i komentovaná prohlídka kostela a zaniklé obce,“ doplnil Linhart.

V létě bude v kostele rovněž instalována nová Křížová cesta, jejímž autorem je brněnský malíř Vladimír Svoboda.
Před cestou do Skoků je možné navštívit stránky www.skoky.eu a zde se dozvědět všechny novinky o akci Živé Skoky a podrobnosti o programu.

Program:
14. 7. MOTUS HARMONICUS; komorní trio interpretuje na dobové nástroje mariánské písně italského baroka.
29. 7. LENKA DUSILOVÁ; slavná zpěvačka a performerka již potřetí ve Skokách
12. 8. SKOKOVSKÝ FILMOVÝ FESTIVAL; komorní projekce dobových, dokumentárních i hraných filmů, ve kterých hlavní roli hrají Skoky
19. 8. – PETR LINHART & JOSEF ŠTĚPÁNEK; písničkář, propojený s geniem loci Skoků v duu s excelentním kytaristou
9. 9. – OLDŘICH JANOTA; písničkář, básník a inspirátor