O metodě, kterou toto studio využívá, jsem si povídala se Zdeňkou Kšírovou, porodní asistentkou a rozhovor doplňovala zdravotní sestra Lucie Mercová.

V současné době se stále více setkáváme s tím, že je pro ženu velice problematické otěhotnět. Studio pro ženy se zabývá mimo jiné léčbou ženské funkční sterility. Jak taková léčba probíhá?
Ženáms funkční sterilitou nabízíme metodu takzvané „první volby“. Je to léčba sterility podle paní Ludmily Mojžíšové. Jedná se o systém speciálních cviků na posílení, protažení a uvolnění svalů dna pánevního, posiluje břišní a hýžďové svaly a protahuje svaly podél celé páteře. Je velice důležité, aby byly cviky prováděny přesně a správně, proto je nezbytný dohled odborných instruktorek, které ženě vše vysvětlí. Se ženou cvičíme individuálně, necvičí se ve skupinkách.Ke každé volíme individuální přístup.

Když se tedy žena rozhodne, že této metody využije, co ji čeká?
Cvičení podle paní Mojžíšové trvá šest týdnů, poté následuje půlroční rehabilitace. Tato cílená rehabilitace zahrnuje mimojiné mobilizaci, napravování páteře v oblasti beder a kostrče. Mobilizaci mohou provádět jen fyzioterapeuti vyškolení v kurzech, kterým byl vydán oficiální certifikát. Je velice důležité, aby žena prováděla cvičení, které se ve studiu během šestitýdenní docházky naučí, pravidelně, nejlépe dvakrát denně. Jen pravidelným každodenním cvičením se podporuje správné držení těla. Toto cvičení se provádí i během půlroční rehabilitace. V rámci cvičení je také nezbytné, aby žena změnila současný životní styl, neprováděla fyzicky náročné sporty, nenosila těžké tašky v jedné ruce, a tím vychylovala páteř apod., dodržovala správnou životosprávu. Také pokud kouří, aby kouření omezila nebo přestala úplně, taktéž omezila pití alkoholu. Je třeba zdůraznit, že tento způsob léčby nedokáže pomoci všem párům k potomkovi. Účinek chybí v případech, jako jsou vrozené anomálie, chronické záněty, genetické a imunologické vlivy. K léčbě metodou paní Mojžíšové by měly přistoupit ženy s takzvanou funkční sterilitou, které jsou jinak po gynekologické stránce v pořádku. Jde o šetrnou techniku, která nemá nežádoucí účinky a nemůže tedy uškodit. Navíc uleví od bolesti zad, bolestivé menstruace nebo bolestí při pohlavním styku.

Může s sebou žena přivést také svého partnera?
Samozřejmě. Toto cvičení mohou absolvovat také muži. Máto pozitivní vliv i na svaly v oblasti mužských pohlavních orgánů, na zlepšení výkonu a hlavně uvolnění ztuhlého zádového svalstva. Je ale velice důležité, aby partner podstoupil také vyšetření spermiogramu.

Potřebuje žena k zahájení této metody potvrzení od svého lékaře?
Ne, potvrzení nepotřebuje. Metoda paní Mojžíšové neuškodí postupu, který při léčbě sterility zvolil její lékař. Tato metoda je také výborná, pokud se žena rozhodne pro umělé oplodnění. Díky ní se zvyšuje šance na uchycení vajíčka v děloze.

Jakou má tato metoda úspěšnost?
Naše desetiletá statistika jednoznačně prokazuje až 40% úspěšnost. Máme mnoho žen, které díky této metodě otěhotněly. Do třicátého pátého roku ženy je pravděpodobnost otěhotnění veliká. Ale ani u starších žen není ještě nic ztraceno. Cvičení působí pozitivně nejenom po fyzické stránce, ale také po psychické. Řada žen neustále přemýšlí a trápí se nad tím, proč nemůže mít dítě. Je touto myšlenkou a přáním zaměstnaná, proto nedokáže vnímat nic jiného. Cvičení jí pomůže, protože se od této myšlenky alespoň na chvíli odpoutá, a všechnu svoji pozornost a energii věnuje prováděnému cvičení.
Ale úplně tím nejdůležitějším je trpělivost a víra v tuto metodu.

Pokud se ženy rozhodnou pro tuto metodu, kde najdou vaše studio?
Sídlíme v Karlových Varech v Drahovicích v Mozartově ulici číslo 6. Telefonní číslo je 353 226 041. Ženy mohou také navštívit naše stránky – www.studioprozeny.cz.