Antonín Bruštík, novinář České televize působící v Karlovarském kraji, získal jako první regionální žurnalista novinářskou cenu Křepelka. To vybízí k zamyšlení, co to pro region vlastně znamená.

1. To, že držitelem letošní Novinářské křepelky (ceny pro novináře do 33 let) je Antonín Bruštík, karlovarský zpravodaj ČT, je skvělá zpráva pro regionální novináře. Ani oni nejsou neviditelní a mohou se za svou mnohdy velmi vysilující práci dočkat zaslouženého ocenění.

2. To, že ocenění získal právě za loňský rok, kdy regionální zpravodajství bylo v hlavním zpravodajském pořadu ČT Události opět potlačeno, je neklamnou zprávou toho, že přicházel s dobrými tématy. Dokázal je prosadit do omezeného času a čas jsou, zejména v televizním zpravodajství, peníze.

3. To, že cenu získal karlovarský zpravodaj, není zrovna dobrá zpráva zejména pro karlovarskou radnici, neboť opakovaně ve svých reportážích upozorňuje na „radniční kauzy“ – demonstrace proti vedení či opakované kauzy s vedoucí stavebního úřadu Doubovou.

4. To, že Antonín Bruštík získal cenu, je však také dílem „náhody a štěstí“. V tomto případě „štěstí v neštěstí“ – ekonomická krize a krach porcelánek, ztráta zaměstnání pro řadu lidí jsou témata, která nesmějí v hlavním zpravodajství chybět, a tím snadnější cesta na obrazovky.

5. Tak či onak, přejme Antonínu Bruštíkovi dlouhou řadu dalších vydařených reportáží.

Michal Klusák
Autor textu se zabývá vztahem politiky a médií