Jsem větší a lepší… To neříkám já, to by mohl říkat spíše Fresh Film Fest. Především je to ale jméno českého filmu režiséra Martina Dudy, který mě mezi řadou zhlédnutých snímků zaujal ze všeho nejvíce. Absolventský film mistrně spojil animaci s reálným životem kdesi daleko v budoucnosti, přičemž filmu zachoval přes všechny moderní futuristické vymoženosti velmi komorní, civilní a působivou atmosféru. Vše začíná v divadle, kde režisér (Miroslav Krobot) svěří roli robotovi, jehož si divák (filmový) díky roztomilému designu a vlídnému vystupování ihned zamiluje. Už méně ho však milují herci, zvláště jeden (Ondřej Pavelka), kterému tuto roli stroj vzal.

Precizní režisérské zpracování, příjemná melancholie a smutný humor z filmu dělají mistrovské dílko. Proto byl určitě právem už promítán na řadě zahraničních festivalů a ocitl se v nejužším finále na studentského Oscara.

I kdybych viděl na FFF jen tento objev, byl bych spokojen, poté, co jsem viděl a slyšel, tak filmů z této kategorie byla letos ve Varech celá řada. Takže si zapamatujte jméno Martin Duda, třeba o něm brzy uslyšíme i na MFF, zatímco budoucí ročníky FFF budou objevovat další a další naděje filmového plátna.

A věřím, že to bude stále v Karlových Varech.

Petr Kulhánek
karlovarský zastupitel