Není bez zajímavostí znát autentičnost plesu s hodnocením oslav 650. výročí našeho města, Magistrátem Karlových Varů v hotelu Pupp.

Paní Veronika Vlková, primátorka města, pravděpodobně k této vzácné příležitosti vyhodnotit vhodnou osobu z našich úřadů, řad podnikatelů, zdravotníků, pedagogů apod. nepokládala za důležité a dala přednost osobě jiné státní příslušnosti, a to je zavádějící.

Nicméně jako nejvyšší reprezentantka města dala přednost hlavnímu konzulovi panu Valeriji Nikolajeviči Šchetininovi, příslušníkovi ruské země. Zdůvodnění je takové, že byla vynikající spolupráce jeho s městem na poli kulturních i obchodních styků mezi našemi zeměmi, za kterou obdržel cenu Viktora…

Stalo se, musím však dodat že výročí takové oslavy, má–li takové ocenění obdržet cizí příslušník a vzdor k tomu nepřihlédnutí k naší veřejnosti, je zavádějící. Takové ocenění se dává cizincům v případě, jsou–li to vědci, kapacity ve světě uznávané Nobelovou cenou apod. Ovšem také, že se zasloužili o naše město. Paní primátorka zakopla a vyvolává zdání, že ožívá dobu minulou. Takový postup postrádá hrdosti morální, mravní a vlastenecký kredit, který musí být v demokracii prvořadý. Opakuji prvořadý, v každé politické činnosti nejen u nejvyšších politických činitelů, ale i u nejmenšího úředníka státu.

Naše tři odboje mluví samy za sebe. Všude tekla krev a bylo jí hodně. Nebýt Ameriky neměli jsme svobodné Československo. Amerika zachránila v Evropě civilizaci a kulturu. Amerika s přispěním čtyř velmocí se zasloužila o rozhodnutí obou válek nad rakousko – uherskou monarchii i Německem. My jsme Americe moc dlužni.

František Moudrý, Karlovy Vary