V rozhovoru je zde shrnuta situace kolem karlovarského zdravotnictví, jehož – dle hejtmana údajně neexistující – krize byla zažehnána na krajském zastupitelstvu 24. ledna.

Z tohoto jednání má pan hejtman dobrý pocit, neboť se tato problematika otevřela v celé šíři.

To se sice otevřela, ale: Opozice, zdravotníci i občané vznášeli rozumné připomínky a návrhy na konkrétní řešení, koalice ODS+ČSSD nebyla schopna argumentovat proti, hrála mrtvého brouka a nakonec veškeré racionální návrhy v hlasování zamítla. Prezentovala se zde již dříve zmiňovaná arogance moci, na názoru nevládnoucích lidí stejně pánům nezáleží, zvítězí „modrý názor“. Chci říci, že obavy zdravotníků o osud KKN rozptýleny nebyly ani zdaleka. Pokud to pan hejtman nevidí, nechť mezi nás konečně zavítá, sdělíme mu to sami.

Občan byl dále ujištěn, že hejtmanův slib navýšení ostudných platů středního zdravotního personálu byl splněn.

Ano, podepsaná kolektivní smlouva zaručuje zvýšení platů sester o 1500 Kč hrubého měsíčně. To ale není ani polovina toho, co sestry očekávaly a co by si skutečně zasloužily. Když vezmeme v úvahu, že jejich platy nevzrostly za poslední roky ani o korunu, nyní tato částka nepokrývá ani procenta posledních tří meziročních inflací.

Jinými slovy řečeno, ani splněný slib neřeší problém sester, které odcházejí z nemocnice dál. Naše gynekologické oddělení bude omezovat provoz, neboť sester zde zůstane méně ,než je prstů na jedné ruce. Porodní asistentky si také hledají místa jinde. Politiky prosazený výkonný ředitel ing. Ferenc finanční problém uznává a řeší stylem „nemáme - nedáme - zavřeme“. Tak to nám tedy posila z Třince výrazně pomáhá…

Ačkoli se již dávno veřejně hovoří o tunelování nemocnice, jasně nevýhodných smlouvách a nákupech předraženého materiálu (pan hejtman viděl faktury toto jasně dokazující), opět je poukázáno na ztrátu 60 milionů kvůli proplácení přesčasů podle nového Zákoníku práce. Nemocniční zdroje uvádějí nárůst díky změně zákona o čtyřicet, nikoli šedesát milionů, ale spíše se ptejme:

– Kde skončilo zbylých 50 milionů?
– Proč krajský úřad podepsal smlouvy s manažery České zdravotní tak, aby jim i po tunelování a odvolání běžely dále platy?
– Proč bude naše zisková karlovarská hemodialýza přece jen pronajata soukromé firmě?
– Proč nepomůže krajský úřad své nemocnici a nenahradí jí ztrátu, kterou způsobili svým špatným rozhodnutím zastupitelé, v plné výši?

Neuznal náhodou pan hejtman, že se sice s Českou zdravotní zmýlili, ale to je přece lidské a jsou tu nadále od toho, aby vše napravili?! Novému managementu nemocnice, který má důvěru zaměstnanců jenom díky Mgr.Fojtíkovi a MUDr. Kubínovi, by to jistě výrazně ulehčilo jejich nezáviděníhodnou pozici.

Evropští demokraté byli v článku obviněni z toho, že v době nepokojů využili „možnosti hodit kamenem po konkrétní osobě, po hejtmanovi“, že se snaží udržovat napjatou situaci a veřejnost v nejistotě. Jako zdravotník nemající s Evropskými demokraty nic společného musím říci, že situace v nemocnici je skutečně i nadále velmi nejistá a možnosti házet kamenemby zde využila slušná řada lidí.

MUDr. Alena Hofmannová
Gynekologicko – porodnické oddělení
Nemocnice Karlovy Vary

Reakce hejtmana: Požaduji návrhy řešení