Byl jsem přizván do poroty, která měla nelehký úkol, označit vítěze. Za prvé nemám rád poroty, za druhé nejde míchat hrušky s jablky… Každý z porotců tak vsadil na svůj subjektivní pocit. Ten svůj si vám dovoluji předložit…

Yellow (Karlovy Vary, poprock): Výborní muzikanti, lehce ovlivněni formacemi U2 a Support Lesbiens. Líbivé melodie precizně zvládnuté, jen škoda, že to není česky…

Plewel (Žlutice, grunge): „Nirvana“ ze Žlutic se předvedla ve skvělém světle. Slyšel jsem Plewel asi před třemi lety a z tehdejších snaživých rebelů vyrostlo výborné trio s výborným zpěvákem a se skvělou rytmikou!

Tajfun (Karlovy Vary, hardrock): Po „Nirváně“ ze Žlutic se na pódiu objevili „sabati“ z Varů… a opět v triu kytara, basa, bicí. Také Tajfun jsem už slyšel asi před rokem, když kluci natáčeli první CD, a za tu krátkou dobu hodně vyrostli. Jsou to showmani a jsem trochu v šoku, že ten jejich hardrock osmdesátých let zabírá i dneska.

Friday (Sokolov, poppunk): Tuhle kapelku jsem slyšel poprvé a předcházela jí pověst GreenDay… To se nenaplnilo, kluci byli tvrdší a ne tolik crazy. Naštěstí, protože další kopii bych už ten večer nepřežil. Friday zněl moderně, vypadal dobře, a přestože se občas vloudila chybička, mělo to svůj „ksicht“. Jen postřeh — líp zpívá basák!

Z výše uvedeného vyplývá, že se náš region o budoucnost rockové muziky bát rozhodně nemusí. Byl jsem trochu překvapen, že žádná z kapel finálového večera rockové hitparády nepoužívá klávesy ani dechy, natož pak třeba ženské vokály. Počin Edy Bartůška pořádat regionální rockovou hitparádu by si zasloužil větší podporu (třeba kraje). Na dvě stě spokojených teenagerů v sobotní Alfě je toho důkazem.

Petr Gardner