Karlovarsko generuje dlouhodobě celou řadu sportovních aktivit, ať už na amatérské úrovni v rámci volnočasových aktivit nebo na špičkové sportovní úrovni. Od petanque, golf, atletiky, šermu, volejbalu, až třeba po špičkové běžce na lyžích, fotbalisty, basketbalistky či extraligový hokej. Ten obzvláště v posledních dnech rozvířil hladinu diskuzí. Médii se jako červená nit propíral způsob financování hokeje městem Karlovy Vary v souvislosti s peticí fanoušků, výhružkami klubu o přestěhování extraligy jinam a nebo využití multifunkční arény.

Podívejme se na to v širších historických ale i finančních souvislostech. K prvnímu výraznému navýšení příspěvku města karlovarským hokejistům došlo nejprve s příchodem extraligy do lázeňské metropole. Druhé výraznější navýšení z rozpočtu města se událo s příchodem sportovních funkcionářů do komunální politiky (Trubač – prezident klubu se stává členem městského zastupitelstva) a jejich úspěšného lobingu ve prospěch hokeje. Třetí vlna přichází s nedávnými úspěchy A týmu, kdy Energie před třemi lety skončila na stříbrném stupínku a o rok později dokonce extraligu vyhrála! Z několika milionové (4 – 6milionů) podpory města z let 2003 – 06 se postupně finanční pomoc hokeji navyšuje až na roční částku přesahující výrazně 10 milionů + se slibují bonusy za výsledky. K tomu je třeba přičíst i fakt, že se politickým rozhodnutím prosazuje výstavba multifunkční arény, která však má sloužit primárně především hokejistům.

Nedávný mediální spor mezi hokejem a městem byl o zhruba 2 milionech, o které údajně hokejisté přišli škrty nového vedení magistrátu. Bohužel nešlo „jen“ o dva miliony. Podstata sporu podpory hokeje je totiž v něčem jiném. HC Energie Karlovy Vary je eseročkem, kde více než devadesáti procentním vlastníkem je podnikatel Karel Holoubek a generálním sponzorem klubu je silná Sokolovská uhelná. Zatímco Karel Holoubek vládne klubu podnikatelskou rukou a slovo generálního sponzora na chod klubu má těžkou váhu, město, přestože stále navyšovalo své finance, zůstávalo v pozici pouhého pozorovatele. Navýšení rozpočtu klubu o městské miliony nebylo městem podmíněno žádným výraznějším vlivem. Tady je zřejmě zakopán pes. Zatímco minulá vládnoucí garnitura ODS a ČSSD hokejistům neustále přihazovala, vystačila si s návštěvou V.I.P. a politickými body za případné úspěchy, místo, aby se aktivně podílela na transparentnosti osudu městských vložených finančních prostředků.

V tomto směru se jeví současná dohoda mezi magistrátem a majitelem klubu jako první vlaštovkou.

Město přislíbilo dva miliony podmíněné schválením zastupitelstva, Karel Holoubek zase splnění několika podmínek, týkající se vyúčtování dotace za předchozí období, návrh způsobu kontroly čerpání dotace v budoucích obdobích, vyrovnání závazků v KV Areně a příslib, že extraligový hokej v K.Varech zůstane i v příští sezóně.

Zvláště poslední podmínka jistě potěší všechny příznivce hokeje. Do budoucna je ale zapotřebí vypracovat přesné regule směřování finanční podpory karlovarskému mládežnickému hokeji (s důrazem na slovo mládežnickému) s podmínkou transparentní kontroly takto vynaložených prostředků. Jedině tak získá hokej v Karlových Varech kredit nejenom na úrovni sportovní, ale i na úrovni širšího veřejného mínění, co se důvěryhodnosti a transparentnosti hospodaření klubu týče.

Radek Novotný
Předseda MO TOP 09 K.Vary