„Rodiče by měli své děti opravdu hlídat. Varování ale patří spíše dětem, které by neměly přeceňovat své síly. Neměly by běhat do vody, když se dlouho vyhřívaly na slunci kvůli možnému šoku, a hlavně by neměly skákat do neznámé vody, ani do té, kde skákaly před rokem. Dno se může za tu dobu změnit a pak z toho může být přinejmenším vážné zranění,“ vysvětlil Hutta.

Huttovi přikyvuje i policejní mluvčí Kateřina Dohnalová, podle níž by děti měly být opatrné hlavně u vody. Opatrnosti podle ní však není nikdy dost. „Důležité je, aby malé děti nezkoušely jezdit o prázdninách na motorkách, protože děti do patnácti let na motocykly nepatří. Nejsou totiž řádně proškolené a je jen otázkou času, kdy se stane nějaké neštěstí. To, co berou jako dobrou zábavu, se může velmi rychle zvrtnout v tragédii. Je to velmi nebezpečné,“ zdůraznila Dohnalová.

Během prázdnin jsou v pohotovosti i hasiči. Trápí je především zvýšené riziko požárů. „I malý nedopalek cigarety nebo sebemenší ohýnek může způsobit velmi rozsáhlý požár. V případě, že by se něco takového stalo, tak můžu dát jedinou radu. Nesnažte se zabránit rozšíření požáru vlastními silami. Okamžitě volejte na tísňovou linku, na místo ihned vyjedou hasiči,“ sdělil mluvčí hasičů Martin Kasal.