„Odjíždíme do Seefeldu v poněkud minimalistickém složení. Prapor „pionýrů“ budu držet jen já, Ilja Černousov a Barbara Jezeršek,“ říká šéf týmu Lukáš Bauer.

Proč ta okleštěná sestava a proč ty uvozovky v úvodu u slova „pauza“? Ona se totiž žádná pauza pro většinu členů Team PIONEER Investments na přelomu roku nekonala. Naopak tvrdě dřeli v tvrdé sérii závodů Tour de Ski. „Valentin Mättig a Alexis Jeannerod toho po těch sedmi etapách mají plné kopačky. Další naši závodníci tam sice skončili dřív, i tak se moc připravovat nemohli,“ vysvětluje Bauer.

A přidává ještě fakt, který komplikuje aktuální sestavu pro Seefeld. „Tento víkend je mistrovství republiky i německé mistrovství, na kterých dobíhají nominace na světový šampionát. A v našem týmu je dost závodníků, jejichž cíl je dostat se na mistrovství světa. Výborně to má rozjeté Honza Šrail. Týká se to i Adama Fellnera, Martina Jakše či Aleše Razýma,“ říká Bauer. A když se k tomu přidá ještě nemoc Jiřího Harcuby, tak nakonec pro Kaiser Maximilian Lauf v Seefeldu zbývá zmíněné trio. Jenže zároveň trio nejsilnější!

I proto Bauer tvrdí: „U Barbary beru jako standard umístění v první desítce. A vše, co bude pod osmou příčku, je super. Ilja snad naváže na skvělé druhé místo z La Sgambedy. Ale i když tam byl druhý, tak tentokrát budu velmi spokojený, když klapne desítka. A já? Jdu do závodu s otazníkem. Mé osobní pocity jsou lepší než před měsícem, takže první patnáctka či dvacítka by po těch mých problémech byla perfektní.“

Co jeho i ostatní v Seefeldu čeká? 60 kilometrů, které závodníci absolvují na jediném okruhu. A to díky tomu, že minulý týden v Tyrolsku napadlo třicet centimetrů čerstvého sněhu.

„Závodili jsme tam poprvé loni, a i když to byla jen náhrada za jiný zrušený závod, tak to pořadatelé zvládli skvěle. Byly tam tři dvacetikilometrové okruhy s velmi těžkým profilem, na kterých se mi dařilo. Letos to profilově zjednodušili, už nemohu spoléhat na táhlá stoupání, ale takový je charakter dálkových běhů,“ líčí Bauer.

Seefeldem startuje náročná série závodů, kdy se během šesti týdnů uskuteční pět náročných laufů. Vrcholem – z českého pohledu – bude Jizerská padesátka 19. února.