Karlovarský půlmaraton pomalu, ale jistě klepe na dveře. Do startu zbývají tři měsíce, dá se za takovou krátkou dobu přichystat na tento běžecký svátek?
Za předpokladu, že zájemce má celkovou dobrou fyzickou kondici, tak se dá příprava zvládnout i za tak krátkou dobu. Rozhodující pro zvládnutí celé tratě je potom zvolení správného tempa a dodržení dalších zásad pro takto dlouhý běh.

Nespočet zájemců se však bojí prolomit strach, postavit se na start závodu, co byste jim vzkázal?
Pokud pravidelně sportujete nebo běháte a máte dobrou kondici, pak je strach zbytečný. Jen je potřeba dodržet dobře zvolené tempo.

Na půlmaraton se chystá i velká výprava projektu Rozběháme Karlovy Vary, kterému šéfujete, můžete nám skupinu přiblížit?
Naše skupina vznikla na podzim roku 2015, v loňském roce jsme se zúčastnili řady regionálních závodů včetně půlmaratonu v Karlových Varech, na podzim pak zvládla Markéta Hanzálková i svůj premiérový maraton. V průběhu roku přicházeli další běžci a běžkyně, zvládli jsme náročnou zimní přípravu a určitě nás na startu letošního ročníku půlmaratonu bude okolo dvaceti. Určitě rádi přivítáme další zájemce. Informace o trénincích najdou na našem webu rozbehamevary.cz nebo ve FB skupině Rozběháme Karlovy Vary.

Co byste poradil běžcům, kteří si netroufnou na půlmaraton, jsou ještě jiné možnosti?
V rámci Mattoni půlmaratonu Karlovy Vary, který se běží letos v sobotu 20. května, je možné se přihlásit na 2Run, kdy jeden běžec běží 10 km a druhý zbytek do 21 092 metrů. Nebo pokud se najdou 4 kamarádi, lze běžet jako štafeta 3x 5 km a poslední úsek je těsně přes 6 km. Pro úplné začátečníky a hobby běžce, stejně jako příchozí je pak určen DM rodinný běh v lázeňském centru v délce 3 km.

Dá se vůbec absolvovat půlmaraton bez veškerého tréninku?
Asi dá, ale rozhodně bych to nedoporučoval! Pro netrénovaného jedince může být půlmaraton extrémní zátěží s možným ohrožením zdraví.

Co je důležité tedy během závodu dodržovat, na co by si běžci měli dát pozor?
Především je důležité již v přípravě si stanovit reálné tempo, ve kterém trať zvládne běžec uběhnout. A toto tempo od začátku dodržet, nenechat se strhnout davem po rychlém startu s výbornou diváckou kulisou. Dále je nutné podle počasí zvolit občerstvení na trati, pít raději vícekrát, začít pít dřív, než se začne projevovat dehydratace. Pokud je teplo, tak se i ochlazovat houbičkou. Na občerstvovacích stanicích po trati je i ovoce, cukr a sůl pro doplnění minerálů. Rozhodně doporučuji vyzkoušet občerstvování již v tréninku. V průběhu závodu nedělat prudké změny tempa a být připraven na to, že určitě přijde dříve nebo později únava.

Je při pochybách běžců výhodou běžet s kamarádem či kamarádkou jako psychickou podporou?
Samozřejmě pokud je výkonnost podobná, je dobré alespoň část trati absolvovat s kamarádem, s partou.

Jak vy jako běžec, trenér vnímáte karlovarský půlmaraton?
Příchodem půlmaratonu do Karlových Varů bylo zcela jistě aktivizováno mnoho lidí, kteří předtím neběhali. Část trati v lázeňském centru je velmi atraktivní, v našem městě startují zástupci nejvíce zemí ze všech běhů seriálu RunCzech. Trať není úplně jednoduchá, je na ní několik krátkých stoupání, smyčka od KV Areny přes závodiště do Doubí a zpět by zasloužila více diváků. Pro nás místní je to trať domácí a před zraky svých rodin a kamarádů předvedeme dobré výkony.

Zajímavosti Half Marathon Karlovy Vary 2017

Půlmaraton: Zbývá volných tisíc míst - Ještě váháte se zapojit do karlovarského půlmaratonu, DM rodinného běhu, štafet či 2RUN? Tak neváhejte! Kapacita, která čítá dohromady 6.500 míst, se totiž každým dnem ke startu zužuje. K dispozici totiž zbývá pouhých tisíc míst. Startovným však můžete i někoho potěšit, když pořadatelé přichystali projekt Daruj ten pocit v cíli. Zájemci se mohou registrovat na webových stránkách runczech.com.

Nejčastější jména? Jan a Jana! - I do karlovarského půlmaratonu někdy promluví statistiky. A není divu. V lázeňském městě tak mají na startu závodů velkou převahu muži, a to 67,5%, zatímco ženy jsou zastoupeny z 32,5%. Průměrný věk běžců je úctyhodných 39 let, což jen potvrzuje celosvětový běžecký boom. A jaká jsou nejčastější jména na startovních listinách? Tradiční česká, a to Jan a Jana.

RunCzech hledá dobrovolníky na karlovarský půlmaraton - Netroufnete si na start běžeckého svátku v městě minerálních pramenů, ale chtěli byste být u toho? Tak neváhejte. RunCzech hledá do svých řad dobrovolníky, kteří pomohou s organizací závodů. Pokud je vám více než 15 let, můžete se stát součástí RunCzech dobrovolnického týmu, kdy poznáte závody z druhé strany. Více informací zájemci mohou získat na mailu: dobrovolnici@runczech.com nebo na facebookové skupině Dobrovolníci RunCzech. Každý dobrovolník obdrží oficiální dobrovolnické tričko závodu, batoh anebo bundu dle typu závodu, propagační a pamětní předměty, jídlo a vodu Mattoni. Dále pak pozvání na pravidelné schůzky dobrovolníků, party po závodě a další akce, které PIM organizuje, a také obdrží pozvánku na závěrečnou party pro dobrovolníky a běžecké tréninky v Running Mallu.