„V okolí Chodova je rekultivovaný prostor části Smolnické výsypky se svými pevnými cestami a členitostí terénu ideální pro všestrannou běžeckou přípravu. Proto tam běžci chodovského Školního atletického klubu často trénují. K několika zimním tréninkům na přelomu roku 2015 a 2016 se tam setkali i se starostou města panem Pizingerem a tehdy vznikl nápad uspořádat v tomto unikátním prostoru běžecký závod. A protože nejvyšší část trasy vede právě kolem vlečky, kterou se vozí vytěžená hlušina k dalšímu zakládání v prostoru Smolnice, dostal závod název Chodovská vlečka,“ ohlédl se za zrodem nového běžeckého závodu ředitel Martin Horváth. Již první ročník Chodovské vlečky sklidil mezi běžeckou komunitou velké ohlasy. „Běžcům se závod líbil, a to pro nás bylo největším oceněním. Zázemí zajištěné našim klubem, hasiči z Chodova a dalšími pomocníky včetně sprchy na trase, možnost vykoupání po závodě v areálu Bílá Voda, to vše přispělo k hladkému průběhu závodu,“ pochvaloval si Horváth.

Letos čeká Chodovskou vlečku druhý ročník, který bude na programu v sobotu 26. srpna, s tím přijdou na pořad i novinky.
„Závodníky čeká rozšířené zázemí. V horní části trasy bude umístěna druhá občerstvovací stanice, aby závodníci mohli občerstvit po nejprudším stoupání na okruhu. Rozšířili jsme také kategorii žactva a pro ty, co si netroufnou na celou desítku, jsme umožnili přihlásit se do dvoučlenné štafety. Závod je opět zařazen do HOPR běžecké ligy Karlovarského kraje a letos nekoliduje s triatlonem v Karlových Varech ani se závodem v Chebu. Organizátoři město Chodov a ŠAK Chodov již chystají i řadu věcných cen pro nejúspěšnější závodníky,“ vypočítával technický ředitel závodu Miloslav Zítka. I druhý ročník pak bude pomáhat. „Ano, i letos bude celé vybrané startovné věnováno na pomoc postiženému dítěti z Chodova, výtěžek bude věnován Natálce, která byla vybrána na doporučení sociálního odboru města,“ poukazoval Horváth.

Jan Čelůstka
Světový pohár? Na startu Frintová i Čelůstka

Závody jsou vypsány pro širokou veřejnost. Zúčastnit se tak může každý, kdo si troufá například na hlavní trať o délce deseti kilometrů. Malým předkrmem pak budou závody dětí.

„Dětské závody jsou na rovince okolo areálu Bílá Voda, zde se liší jen délkou podle věku. Závod pro dospělé je v délce 10 km a svou členitostí, především výběhem k samotné vlečce, je již poměrně náročnější. Trasa vede po písčitých zpevněných cestách a z malé části na asfaltu. Rozhodně doporučujeme nejít na závod bez předchozí přípravy. Na trase závodu pořádáme i společné tréninky,“ přiblížil trasu Zítka.

Veškeré informace o druhém ročníku Chodovské vlečky naleznou zájemci na webu behychodov.cz nebo na FB stránce Chodovská vlečka. Zde se zájemci dozvědí i termíny společných tréninků na trase závodu.

„Přihlášky online jsou možné do 20. srpna, kdy je startovné 100 Kč. později přihlášení mají zvýšené startovné na 150 Kč,“ dodal závěrem Horváth.

Ilustrační foto - fotbal
MOL Cup: Baník vyrazí zlomit prokletí