„Triatlon v Karlových Varech jsem navštěvoval ještě jako školou povinné dítě a sledoval pro mě tehdy nepochopitelné výkony novodobých gladiátorů ve zdánlivě nesourodé kombinaci disciplín. Později, když jsem sám závodil, byl pro mě zvláštním vrcholem sezony, kdy jsem měl pocit opravdu spravedlivé trati. V hákové cyklistice je vždy silný balík, obzvláště na rovinách, na nichž se jezdí většina závodů, a já jako slabší plavec, ale nadprůměrný cyklista jsem dojížděl do depa vpředu. Jiný rozměr dodával i pocit domácího prostředí, fandění rodiny, kamarádů, známých a hlavně znal jsme každou dlažební kostku. Zároveň jsem hned po závodě spěchal do žlutého trička a jako řadový brigádník pomáhal s organizací," ohlédl se v čase Vladimír Malý. Právě on se svým triatlonovým štábem oprášil triatlonový háv a navrátil velkolepou akci do lázeňského města.

„V roce 2006 a 2007 jsme závody po pauze v roce 2005 do Karlových Varů vraceli a bojovali s nedůvěrou institucí, nedostatkem materiálu, například zábrany jsme vozili z několika různých míst a skládali ručně," poukazoval Malý. Jenže to nebylo vše. Velkou roli hraje vždy počasí, to totiž nejde objednat, a tak to byla vždy sázka do loterie.

„Extrémně nezáviděníhodné chvíle jsem zažíval při extrémních výkyvech počasí, kdy přicházely například přívalové deště v průběhu závodu nebo závodníci prochladli nebo naopak kolabovali horkem. Každý rok přijímáme nová opatření pro tyto extrémní jevy, ale příroda si prostě poručit nedá," dobře ví ředitel akce.

K vidění tak bude v polovině srpna celkově dvacátý ročník karlovarského triatlonu. „Celých předchozích dvacet ročníků charakterizuje precizní příprava, maximální pořadatelské zajištění na uzavřených tratích s maximálním důrazem na bezpečnost závodníků a diváků. Atraktivní prostředí jednoho z nejkrásnějších měst na světě, profil a charakter trasy, které tvrdě prověří triatlonistovu komplexnost, ať to jsou skoky do vody, orientace, výběhy z vody, technická cyklistika, různé povrchy, tunel pod Thermalem, seběh schodů s kolem do depa, běh kolem kolonád a palmových alejí," připomněl specifika karlovarského závodu Malý. Proto oblíbené trasy City Triathlonu doznají jen kosmetických úprav.

„V hlavních závodech, tedy Open a evropském poháru, zachováváme trasy a časy uzavírek jako v předchozích letech. Závodníci si tak mohou na výsledném čase porovnat, jestli se oproti předchozím ročníkům zlepšili, či nikoliv. Důvod je i ten, že závodníci jsou s trasami spokojeni, a my ve spolupráci se všemi složkami zajištění můžeme pouze ladit," podotkl Malý.

V sobotu 22. srpna se dopoledne uskuteční WITTE Automotive Baby Duathlon. Odpoledne o tituly mistrů České republiky v triatlonu zabojují žáci ve věku od 8 do 15 let, když jejich trasy povedou převážně po stezkách koupaliště Rolava a přilehlých komunikacích.

Pak přijde na program kategorie Open a štafety,ve kterých triatlonisté poplavou na koupališti Rolava, kde je i start závodu na 700 metrů, poté na kole projedou nájezd na okruh přes Sedlec do centra a třikrát zvládnou lázeňský okruh na kostkách Vřídelní ulice, výšlap do Zámeckého vrchu a sjezd ulicí Krále Jiřího a TGM.

Při běhu budou míjet například Mlýnskou a Sadovou kolonádu a divácký kotel je jistě přivítá na ploše u lázeňského hotelu Thermal, kde letos fanouškům mával Richard Gere z červeného koberce, v cílové rovince na modrém koberci.

Závodníci kategorie Elite, tedy evropského poháru, absolvují dvojnásobné distance, a to 1500 m plavání, 40 km cyklistiky a závěrečných 10 km běhu.
„V programu závodů si opravdu to své najde každý. Děti od tří do dvanácti let si mohou kombinaci běhu a kola vyzkoušet. Ačkoliv udáváme minimální věk tři roky, rádi do našich závodů obsazují rodiče děti už na odrážedlech a my se tomu nebráníme. Celý tento závod má nádech exhibice a měl by v dětech probudit radost ze sportu a zápolení," upřesňuje Malý a hned přidal: „Všechny další triatlony budou pod dohledem rozhodčích ČTA. Neděle přinese podívanou na profesionály, kteří jednotlivé disciplíny přivádějí k dokonalosti, a to včetně práce v takzvaném depu, kdy mění vybavení na následující disciplínu. Vloni ve všech závodech startovalo celkem 580 závodníků a my bychom tento rekord chtěli zlomit."

Organizátoři budou opět vsázet na kategorii Open, tedy hobbíky. A není divu. Rok od roku jich brázdí triatlonový svátek čím dál více.
„V závodě Open je naším krédem, aby i naprostý začátečník, který jede třeba i svůj první triatlon, zažil stejné zajištění a závodní servis, které zažijí profesionálové na olympijských tratích o den později. Nechystáme se omezovat počet startujících, ale necháváme vyrobit omezený počet památečních triček pro závodníky, proto doporučujeme s přihlášením na portálu CzechTRI Series příliš neotálet," láká hobby triatlonisty na závod Open Malý.
V rámci City Triathlonu pak hodně spoléhají organizátoři na brigádníky, kteří se stali již nedílnou součástí dvoudenního triatlonového klání. „Bez obětavých brigáníků, kteří jsou na trase dlouho před průjezdem prvního a trpělivě počkají i na posledního závodníka, by se takto náročná akce dělat nedala. Myslím, že mnohem větší odměnou, než kterou vyplácíme, je hlavně pocit z neopakovatelného zážitku a báječné atmosféry. Na trasu cyklistiky zbývá poslední třetina volných míst a případní zájemci nás mohou kontaktovat na brigadnici@citytriathlon.cz," připomněl ředitel.

Navíc s velkou akcí přijde na program tradičně i dopravní omezení. „Uvědomujeme si, že závody přinesou dopravní omezení, a nejen touto cestou bychom se rádi řidičům, cestujícím a návštěvníkům centra chtěli omluvit za vzniklé komplikace, které se ale vždy snažíme snižovat na absolutní minimum. I pro ty, kterým triatlon absolutně nic neříká, mám dobrou zprávu. Před každým ročníkem kontrolujeme s odpovědnými stav vozovek na trase závodů, kde dochází k opravám povrchu. Myslím, že každý rok dochází ke zlepšení a že trasa ještě v takto dobrém stavu nebyla," popisuje závěrem Malý.

K omezení dopravy dojde v sobotu 22. srpna od 13.00 do 16.45 hodin v okolí koupaliště Rolava, v ulici Mlýnská a Třeboňská a na cyklostezce. Pro hlavní závod a závod Elite bude uzavřen nájezd na cyklistický okruh Mlýnská, Sedlec, Růžový Vrch, Jáchymovská, Nákladní, Ostrovský most v časech v 18.00 – 19.00 v sobotu a 10.10 – 10.45, 15.10 – 15.45 v neděli.

Lázeňský okruh ve směru nábřeží Osvobození, I. P. Pavlova, Karla IV., I. P. Pavlova, Vřídelní, Jánský most, Tržiště, Zámecký vrch, Petra Velikého, Křižíkova, Krále Jiřího, Dr. Davida Bechera, T. G. Masaryka pak bude uzavřen v sobotu od 18.10 do 20.00 hodin a v neděli od 10.15 do 11.45 a od 15.15 do 16.45 hodin.