„Udržet ligu i pro další sezonu a to se nám podvedlo. Takže můžeme být s naší účastí spokojeni,“ začal své hodnocení sezony jeden z trenérské dvojice Miroslav Závora.

Rozdíl mezi národní ligou, třetí nejvyšší soutěží, a I. ligou se ukázal být obrovský. „Vše je na velice vysoké úrovni. Soupeři ukázali, že florbal hrát umí. To samé platí i o divácké návštěvnosti, diváků na zápasy chodí opravdu hodně,“ začal Miroslav Závora porovnávat roky minulé s poslední sezonou.

Náročnost a profesionalita soutěže se podepsaly na každém jedinci. Našli se borci, co to chtěli vzdát

Druhá nejvyšší soutěž se začíná velice přibližovat profesionální soutěži. „Když to vezmu, tak jsme odehráli okolo čtyřiceti utkání a cestovali jsme napříč celou republikou. Měli jsme víkendy, kdy jsme odjeli na Moravu v pátek večer a vrátili se v pondělí nad ránem. Vzhledem k tomu, že ležíme hodně na západě, tak jsme čtvrtý nejvíce cestující tým, ale to jsou všechno věci, se kterými se musíme jednoduše poprat,“ přibližuje trenér náročnost soutěže.

Postup Hurricanu do vyšší soutěže zasáhl do mnoha osobních životů jednotlivých členů týmu a klubu. „Přiznám se, že jsme měli několikrát během roku takové stavy, že to nemáme zapotřebí, a nejeden kluk se na to chtěl vybodnout. Museli být ale prostě ke svým životním partnerům netolerantní. Naštěstí to všichni ustáli bez osobní úhony. S tím ale jak se blížil konec soutěže, tak tyto myšlenky odpadávaly a vše se vrátilo u všech k normálu,“ přiznal Závora, že hrát druhou nejvyšší soutěž je těžké i z pohledu soukromého života.

Poslední soutěžní ročník ale i hráče a všechny v klubu něčím naplnil. „Dostali jsme mnoho zkušeností, které jsme doposud neměli. Ty nás samozřejmě posunou v dalším vývoji klubu zase o kus dál,“ našel Závora dost zásadní pozitiva.

Do další sezony mají hurricani další postupné úkoly a cíle, které si vytyčili. „Chceme do týmu zabudovat větší množství mladých hráčů, kteří se už v některých zápasech v sestavě objevili. Dále samozřejmě kádr vhodně doplnit a těmi dlouhodobými cíli je pravidelná účast v play-off,“ kouká trenér směrem k září, kdy bude rozehrán nový mistrovský ročník I. ligy.

Florbal se neřadí mezi ty top nejsledovanější soutěže, i když počtem hráčské základny se řadí druhý za fotbalem. Z toho pramení i náročná práce při sestavování rozpočtu.

Závora: „Na tuto sezonu bychom chtěli sehnat do rozpočtu o jeden milion více, než jsme měli doteď."

„Tohle je hodně těžké. Navíc většinu našich prostředků spolkne účast v první lize, i když hráči za to nepobírají žádný plat. To si musíme přiznat. Drahé je cestování, někdy i ubytování a pronajímání si hal na tréninky před samotnými zápasy venku. Další částkou, která je v rozpočtu velmi vysoká, je pronajímání haly míčových sportů u KV Areny. Neznám přesná čísla, co kde stojí, ale nebojím se říci, že na příští sezonu bychom rádi sehnali o jeden milion více, než jsme měli doposud,“ pokračuje Miroslav Závora.

Florbal je, co se týče mediální pozornosti, až na pátém, či šestém místě. „To ano, ale musím říci, že se vše v poslední době hodně zvedlo. Florbal se dostává na televizní obrazovky a já věřím tomu, že se brzy staneme olympijským sportem a tím si hodně pomůžeme. Z klubového pohledu nám velmi pomohlo, že jsme druhý rok ve své dvacetileté historii v domácím prostředí. Tím, že jsme se mohli nastěhovat do haly míčových sportů u KV Areny, se zájem o náš klub velice zvedl,“ raduje se trenér ze zájmu široké veřejnosti o florbal v lázeňské metropoli a přidává: „Měl bych jedno přání. Když se řekne ve sportovních kruzích třeba Ostrava, tak se odpoví Baník. Já bych byl rád, kdyby mi někdy jednou odpověděl hurricani.“

Karlovarský florbal není jen A-tým, ale také široká základna mládeže.

Důkazem je to, že se již podeváté pořádá v červnu veliký turnaj HDT cup.

„Letos jsme si řekli, že uděláme i kategorii Elite, tedy muže. A už teď víme, že se představí u nás Sparta Praha U20 nebo tým Florbal Chomutov. Další týmy chceme teprve postupně představovat. Jinak se samozřejmě bude hrát ve všech kategoriích, přípravkami počínaje a veterány konče,“ dodává Závora k vrcholu června, kterým HDT cup bezesporu je.