„Kam pak chlapci?“ ptáme se volejbalistů Karlovarska. „Ale do Budějovic na šesté utkání semifinále play-off a snad i pro třetí vítězství,“ odpovídá tým Jiřího Nováka.

Ano. Po čtvrtečním vítězství v poměru 3:1 si volejbalisté VK ČEZ Karlovarsko v semifinálové sérii Uniqa extraliga mužů s českobudějovickým Jihostrojem vynutili šesté utkání. Stav série je aktuálně 2:3 v neprospěch týmu z lázeňské metropole. Šestý duel se bude hrát v neděli v Českých Budějovicích od 18 hodin.

Karlovarsko se v utkání rozjíždělo jako parní stroj. Dlouho trvalo, než se jeho hráči rozhýbali a proto i první sada patřila Jihostroji poměrem 22:25. „My jsme tentokrát moc neřešili taktiku, ale zdravou agresivitu. První set byl hodně rozkoukávací, ale ty další už stály za to,“ usmíval se po utkání karlovarský kouč Jiří Novák.

Pak ale přišel ze strany domácích koncert. Parostroj v plné síle a rychlosti podobně jako lokomotiva Albatros začal tahat na plné výkon. Další dva sety svěřenci trenéra Jiřího Nováka svého soupeře doslova roztrhali. Obě sady skončily výsledkem 25:16 a českobudějovický celek místy nevěděl, kde mu hlava stojí. „Byli jsme podstatně agresivnějších ve všech herních činnostech a rozdíl byl vidět na výsledku. Jak se říká, když jeden drží druhého za koule, tak se mu blbě dýchá,“ přidal Novák.

Kouč Jihostroje René Dvořák našel příčiny neúspěchu svého týmu. „Zatlačili nás servisem. To musím přiznat, ale do haly svítilo slunce ve druhé sadě. My jsme neviděli ani půlku hřiště a na to jsme dojeli. Podle mého toto je pro extraligu až nedůstojné,“ stěžoval si Dvořák a přidal: „Ano ve třetí sadě jsme měli slunce v zádech, ale Karlovarsko už bylo rozjeté a my jsme se s tím nedokázali vypořádat.“

Jenomže hosté nechtěli cestovat pomyslným vlakem domů bez vítězství a tak zatáhli za ruční brzdu. Postupně si vybudovali náskok 13:8, ale než se stačili rozkoukat, tak byl stav 15:15 a na palubovce vládli emoce. Alespoň u domácího týmu, jehož parní vlak se opět rozjel na maximální otáčky a nechtěl brzdit. „My jsme měli hrát agresivně od samého začátku zápasu. Tím nepovedeným prvním setem, jsme klidně mohli utkání ztratit. To se naštěstí nestalo,“ oddychl si Novák.

V prvním jarním kole II. ligy ragby mužů nestačil karlovarský RC (v černočerveném) na RC Mountfield Říčany (v bílém), kterému podlehl 5:57.
RAGBY, FOTO: Karlovarský RC bojoval, ale na říčanský Mountfield to nestačilo

Jak už bylo napsáno, tak zlom ve čtvrté sadě rozhodl celý zápas. „Takový už je volejbal. Měli jsme tam několik nedorozumění a k tomu servis domácích. Karlovarsko prostě hrálo dobře,“ přiznal Dvořák.

Za stavu 19:17 ve prospěch domácích si českobudějovický kouč Jiří Dvořák vzal oddechový čas, ale už to ani jeho týmu nepomohlo. Karlovarsko se nedalo zastavit a vynutilo si šestý zápas série.

„My máme na nedělní utkání jasnou taktiku. Budeme a chceme být agresivnější. Vyhraje ten co se bude méně bát a udělá méně chyb. Ani jeden tým už nemá soupeře čím překvapit. Bude to šestý zápas v řadě a ano, budeme potřebovat k tomu trochu toho štěstí. Jemuž, ale budeme muset jít naproti. Samo k nám nepřijde,“ dodal Novák.

A co vymyslí Jihočeši v šestém utkání? A podaří se jim sérii vítězně ukončit?

Tak na tyto otázky Dvořák odpověděl: „Musíme hrát tak jako v předchozích zápasech. Jinak se s Karlovarskem hrát nedá. Musíme být daleko lepší na servisu, ale také v obraně. Když si hráči Karlovarska dokáží přihrát, tak útočí velice slušně. Takže servis důrazně dále od sítě a co nejvíce být na podání nepříjemní,“ dodal kouč Jihostroje.