O účast si Milan Man řekl svými výkony na Hrách Evropského paralympijského výboru pro mládež, které se konaly v Brně.

Vrcholnou evropskou soutěž mladých handicapovaných sportovců v moravské metropoli pořádal spolu s dalšími subjekty Evropský paralympijský výbor. Kromě plavání se na Hrách soutěžilo i v atletice, stolním tenisu a boccie, která je sportem vozíčkářů připomínajícím petanque. Pořadatelé akce se zavázali, že do konce července vyhlásí nejlepší sportovce Her v kategorii mužů a žen, kteří se jako čestní hosté zúčastní programu Letních paralympijských her v Londýně. Podle soudu odborníků je jedním z nejžhavějších kandidátů na toto ocenění právě Milan Man, který na Hrách startoval v barvách SK KONTAKT Karlovy Vary v plaveckých soutěžích.

Karlovarské plavání na Hrách Evropského paralympijského výboru pro mládež reprezentovalo 15 chlapců a děvčat. Tři z nich byli vybráni do reprezentace ČR tělesně postižených sportovců a deseti medailemi významně přispěli k celkovému úspěchu české reprezentace.

Nejúspěšnějším karlovarským závodníkem byl Milan Man, který všechny své starty přetavil v medaile a ziskem tří zlatých, jedné stříbrné a dvou bronzových byl na slavnostním zakončení akce vyhlášen nejúspěšnějším sportovcem nejenom plaveckých soutěží, ale celých Her. Úspěch zasloužený, ale i těžce vybojovaný. „Po rozplavání na mě asi dolehla nervozita z mezinárodní konkurence a odpovědnost za dobrou reprezentaci. Měl jsem pocit, že skoro nemůžu dýchat a připadalo mi, že nejsem schopen dát žádný start, natož vyprodukovat nějaký kvalitní výkon. Pomohli mi trenéři, po prvním startu to ze mě začalo padat a nakonec přišly i výsledky," přiznal počáteční problémy Milan Man.

K jeho šesti medailím pak přidaly po dvou bronzových v barvách reprezentačního týmu startující 16letá Petra Flekačová a 14letá Vendy Dušková, která si z Brna odvezla i jeden nevšední zážitek. „Připadla mi úloha složit slavnostní slib za všechny sportovce ze všech sportů a všech účastnických zemí, a ten slib, složený na slavnostním zahájení před kamerami, si pamatuji doteď," pochlubila se nadějná plavkyně.

Medailí nakonec Karlovaráci z brněnského bazénu vylovili jedenáct, o jednu se překvapivě zasloužil na prsařské trati Vítek Šašek. Plavání zdravotně postižených ovšem není jen o sbírání medailí. Potvrzuje to další z karlovarských plavců na Hrách, 14letý Lukáš Karafiát: „Šest startů a šest osobáků je perfektní výsledek, jsem ale spokojený hlavně proto, že jsem premiérově zaplaval trať padesát metrů kraulem. Vzhledem k mému handicapu trvalo dlouho, než jsem zvládnul samostatně znak a následně prsa, kraul vypadal dlouho nedostupně a jsem rád, že jsem i tento plavecký způsob pod odborným vedením našich trenérů zkrotil."

Hry Evropského paralympijského výboru pro mládež byly pro karlovarské plavce vrcholem letní sezony, po kterém následují zasloužené prázdniny. I ty ale budou do značné míry probíhat opět plavecky. Příprava na listopadové mistrovství republiky začne třítýdenním tréninkovým kempem Plavecké léto ve Strakonicích, kterého se zúčastní 21 závodníků.

„Kemp ale bude nejenom přípravou na zimní domácí vrchol, ale stane se i odrazovým můstkem k celému nadcházejícímu paralympijskému cyklu. Paralympiáda v Londýně je za dveřmi, ale náš pohled míří na horizont, kde se dneska už zřetelně rýsují Letní paralympijské hry v Rio de Janeiru 2016. Právě tam bychom rádi viděli naše závodníky, zařazené do projektu Karlovarské plavecké paralympijské naděje, právě tam by mohl mít náš kraj poprvé v historii své reprezentanty v jednom z nosných paralympijských sportů," věří zakladatelka a šéftrenérka karlovarského střediska KONTAKT bB Štěpánka Řehořková.