„Celkem 126 závodnic z Česka, Polska, Německa, Rakouska, Belgie, Itálie, Ukrajiny, Estonska a Lotyšska přijíždělo do Karlových Varů již od čtvrtka. V pátek mohly již využít odpoledního tréninku během příprav závodů v KV Areně," prozradil o účastnicích Jiří Herian, ředitel závodů. V sobotu 14. června úderem deváté hodiny nastoupily všechny moderní gymnastky na závodní koberec krásně připravené KV Areny, aby se představily divákům a rozhodčím. „Pro slavnostní nástup, stejně jako loni, jsme stylově použili jako hudební doprovod pochod z Novosvětské symfonie," doplnil Herian.

„V celodenním programu se moderní gymnastky postupně se svými sestavami představily v 10 věkových a výkonnostních kategoriích. Diváci mohli vidět mnoho zajímavých choreografií, dechberoucích výkonů, ale i dramatické okamžiky při pádech náčiní. Těch ale naštěstí nebylo mnoho. Letos opět mezi nejlepší patřily skvělé Ukrajinky, i když jim letos na paty šlapaly závodnice z SK MG Vysočina Jihlava a Ideastav Praha Chodov," zhodnotila sportovní úroveň hlavní trenérka karlovarské Slavie Miroslava Špičková, která se na závodech ujala funkce asistentky hlavní rozhodčí a v odpolední části i rozhodování samotného.

A doplnila ještě zajímavost. „Právě z pražského Ideastavu se představila Karlovaračka a seniorská reprezentantka ČR Andrea Kheilová, která v našem oddíle začínala a paradoxně si tak až po deseti letech mohla konečně díky Carslbad RG Cupu ve svém rodném městě také zazávodit. U našich malých i velkých závodnic byla středem pozornosti i obdivu, obsadila skvělé třetí místo za silnými Ukrajinkami."

Z karlovarských moderních gymnastek startovala jako první Klára Svobodová v kategorii nadějí nejmladších, ročník 2007. V sestavě bez náčiní podala velmi krásný výkon a dosáhla bodové shody s dalšími dvěma závodnicemi. Bohužel, ze všech tří měla nejnižší známku za provedení, a tak skončila až čtvrtá. V nadějích nejmladších, ročníku 2006 se také bez náčiní představily Adriana Divišová a Klára Orlová. I když byla na obou vidět trocha nervozity, v sestavách neudělaly chyby a v konkurenci dalších šesti zahraničních a šesti českých závodnic obsadila Klára stříbrnou a Adriana bronzovou příčku.

„Během celého dne byly připraveny zajímavé exhibice mezi kategoriemi. Zumba i orientální tance pod vedením Lucie Mercové, rock'n'roll chodovských Darlings, RapPresent a Jan Onder s Lucií Hunčárovou vždy zpestřili divákům závodní program a byli i takovým malým dárkem pro rozhodčí, kteří musí pozorně téměř celý den sledovat výkony závodnic," pochválil vystupující Herian, který vyzdvihl ještě nejlepší exhibici dne: „S trochu parodickou skupinovou sestavou moderní gymnastiky vystoupili ´Chomutovští Prdi´, což je skupina 6 mužů. Jejich skvělá choreografie, manipulace s obručemi i artistické výkony rozbouřily celou KV Arenu a ´Prdi´ sklidili zaslouženě dlouhé ovace i od samotných závodnic."

Malé holčičky, které přišly jako diváci, využily gymnastickou školičku a vyzkoušely si manipulace s obručí, míčem a se stuhou, která je zaujala nejvíce. Pro všechny diváky i závodnice byl k dispozici fotoautomat EasyFoto, díky kterému si mohl každý zadarmo odnést originální fotku domů na památku.
Pro velké závodnice pokračovaly závody až odpoledne kategorií kadetek starších, kde nastoupila za karlovarskou Slávii Klára Tamchynová. Ta v loňském ročníku obsadila 4. místo, ale to závodila ještě v nižší kategorii. „Klára sice patří mezi nejlepší závodnice v oblasti, ale dnes podala v sestavách s obručí a se švihadlem pouze průměrný výkon, který na velmi silnou konkurenci 19 závodnic nestačil, a musela se tak bohužel spokojit až se 17. místem," zhodnotil Herian a podal informace i o dvou nejstarších karlovarských závodnicích.

„Největší naděje jsme vkládali do našich dvou dorostenek, Anny Špičkové a Kristiny Bernatové, na které čekalo dalších 13 soupeřek. Anna na Carlsbad RG Cupu startovala poprvé, zato pro Kristinu to byla výzva k obhájení loňského bronzu. Kristina do první sestavy nastoupila s míčem a jeho provedení bylo natolik excelentní, že ji hned vyšvihlo na průběžné první místo, ze kterého ji sesadila až ve druhém kole italská závodnice. Výsledná stříbrná medaile je zaslouženou odměnou i výzvou pro další ročník. Anna první sestavu předvedla s obručí, do které nastoupila s veškerou energií, ale pak přišly bohužel chyby a ohodnocení rozhodčích bylo nízké. Nepomohl ani skvělý výkon v sestavě s míčem a výsledné umístění na sedmém místě jistě nebylo dle představ Anny ani našich. Věřím, že příští ročník závodů bude lepší."

Závody proběhly za podpory města Karlovy Vary, Karlovarského kraje a ochotných sponzorů, kterým patří náš velký dík a bez nichž by akce nešla uspořádat. Záštitu převzali hejtman Karlovarského kraje PaedDr. Josef Novotný a karlovarský primátor Ing. Petr Kulhánek. Při zahájení popřál zdar závodům náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy JUDr. Václav Sloup. Slavnostního vyhlášení a předávání medailí se zúčastnili Mgr. Jiří Klsák, náměstek primátora Karlových Varů, a Markéta Wernerová, poslankyně Parlamentu ČR. Oba vyjádřili velký obdiv závodnicím i podporu moderní gymnastice v našem regionu.

„Organizace byla letos opět o něco lepší než loni. Pro závodnice, rozhodčí i diváky se nám podařilo připravit několik novinek, které všichni ocenili. Náš realizační tým opět čítal přes 40 dobrovolníků, kterým patří můj obdiv a velké poděkování. Jsem rád, že můžeme doslova v evropském měřítku nabídnout širokému spektru moderních gymnastek takto skvěle uspořádané závody a lázeňské město Karlovy Vary přidat jako velké lákadlo. Na mistrovství Evropy v Baku mohou jet jen ty nejlepší, pro všechny ostatní jsou určeny naše závody, které získaly díky dobré organizaci i místu konání obrovské renomé velmi rychle. Zveme všechny závodnice i diváky na třetí ročník, opět v půlce června 2015," uzavřel ředitel závodů.