Krav Maga. Hebrejsky boj zblízka. Jeden z nejuznávanějších obranných systémů světa, který byl původně určen pro izraelské bezpečnostní složky, se v posledních letech dostal mezi širokou veřejnost.

Málokdo ví, že kořeny Krav Magy leží v bývalém Československu, konkrétně v Bratislavě, kde techniky pro účinnou obranu dal dohromady ve třicátých letech minulého století Imi Lichtenfeld.

Tento židovský mladík měl již několik republikových titulů v boxu, zápasu a gymnastice, když se svými souputníky musel čelit na ulicích stále silnějšímu antisemitismu. A tak vytvořil nejen skupinu složenou většinou ze sportovců Židů, ale začal rovněž pracovat na účinných „bojových" technikách.
Jejich výsledkem je právě Krav Maga. Tu Lichtenfeld přivezl již ve válečných letech coby utečenec do Palestiny. Po vzniku Izraele se pak stal hlavním instruktorem bezpečnostních složek nově rodícího se židovského státu pro boj zblízka.

Celý systém Krav Magy byl postupně vylepšován pro potřeby především izraelské armády, později byl však přece jen upraven tak, aby vyhovoval i civilním osobám. Krav Maga tak poskytuje účinnou zbraň i pro ženy, děti nebo starce, pokud jsou konfrontováni s fyzickým násilím.

Za izraelským obranným systémem však nemusíte až na Blízký východ, cvičit Krav Magu můžete pod vedením zkušených instruktorů třeba i v Sokolově. Nová třída pro začátečníky je aktuálně otevřena ve fitness centru Crossgym, v bývalé budově Mountfieldu u koupaliště.

„Naším cílem je naučit lidi se bránit proti všem typům útoků, proti přesile, řešit krizové situace a pracovat na sobě," říká vedoucí kurzu Martin Koucký.
Trénink Krav Magy pod jeho vedením již několika cvičencům přinesl pomoc v reálném životě. „Pár našich studentů z pokročilých tříd, co byli napadeni, se ubránilo a vyřešili agresivní situaci," potvrzuje instruktor.

Krav Maga se v sokolovském Crossgymu cvičí v pondělí od 20 do 21.30 hodin a v pátek od 18 do 19.30 hodin. Nově pak mohou zájemci navštívit nově otevřenou třídu, která byla otevřena v Karlových Varech, přesněji ve fittnes klubu Luky v Tuhnicích, kde jsou přichystány tréninkové jednotky každé pondělí od 20.30 do 22.00 hodin a ve čtvrtek od 17.00 do 18.30 hodin.

„Chtěl bych pozvat širokou veřejnost do naší nové třídy. Do té se mohou zapojit všichni zájemci všech věkových kategorií," láká do nově otevřené třídy nové tváře Kaucký. Ten také případným zájemcům zodpoví veškeré potřebné informace, a to na mailové adrese: martin.koucky@krav-maga.cz.