Na Austin Cupu ve Vsetíně, nejprestižnějším z předsezonních nohejbalových turnajů u nás, se obě karlovarské sestavy probily do elitní osmičky, a ta Vankeho dokonce až na stupeň nejvyšší!

Společnost, která se na letošním Austin Cupu sešla, představovala to nejlepší, co český nohejbal aktuálně nabízí. Z osmi účastníků extraligy tu neměl zastoupení akorát nováček ze Žatce a nízkou kvalitou netrpěli ani účastníci ze zahraničí, což kromě jiného dokládá celkově 7. místo rumunské Tengo Salonty.

Karlovarský nohejbal reprezentovaly dvě sestavy, které jako by dokládaly, že generační výměna v kádru A týmu SK Liapor Witte už končí. Hvězdy minulé dekády Bláha, Kokštein a Dvořák uvolnili místo mladším, a tak jednu trojku vytvořili Kuba Medek s bratry Kubínovými a Karlem Hronem a druhou o pár let zkušenější Honza Vanke s Tomášem Bíbrem, Matějem Medkem a Michalem Valentou.

Lépe si podle očekávání vedla sestava Vankeho, přihlášená na turnaj jako „béčko". Ze skupiny vyšla jako vítěz bez ztráty jediného setu a s okouzlujícím skóre míčů 80:37, ve čtvrtfinále ve třech setech přehrála Šacung (7:10, 10:7, 10:2) a v semifinále daleko hladčeji A trojku Vsetína i s oběma exšampiony ze Slovenska (10:6, 10:6). Ve finále pak na „hochy z lázní" čekali úřadující mistři republiky v trojkách z Modřic Jakub Pospíšil s Martinem Müllerem a Lukášem Rosenberkem.

Souboj o zlato byl jaksepatří dramatický. První set vyhráli o balon Modřičtí, ve druhém zase zvítězili stejným poměrem Karlovaráci, a rozhodnutí tak padlo až ve třetím, zkráceném setu, v němž se Moravané rozsypali a neuhráli ani balon. „Hráli dobře, ale my jsme byli lepší. Jeli jsme jako dobře namazaný stroj, Honza Vanke na síti neudělal snad ani jednu chybu a my jsme mu zezadu rovněž bezchybně sekundovali," pochvaloval si souhru karlovarské trojice Tomáš Bíbr, od letoška nový vedoucí A mužstva SK Liapor Witte.

Ostudu si neuřízla ani druhá (resp. první) karlovarská trojka, která sice ve skupině utrpěla dvě porážky, když nestačila na A trojku Modřic a na Šacung, a o místo v osmičce musela bojovat v předkole play-off. Tady se ovšem postarala o překvapení, když ve dvou setech poměrně snadno 10:5 a 10:8 vyřadila obhájce loňského a předloňského vítězství České Budějovice. Čtvrtfinále ale byla pro Kubovu sestavu konečná, do semifinále šla po dvousetové výhře 10:3 a 10:7 A trojka Vsetína.

Austin Cup 2016, čtvrtfinále: Vsetín C – Čelákovice A 0:2, Modřice – Tengo Salonta 2:0, SK Liapor Witte B – Šacung 2:1, Vsetín A – SK Liapor Witte A 2:0; semifinále: Čelákovice A – Modřice 1:2, SK Liapor Witte B – Vsetín A 2:0; o 3. místo: Čelákovice A – Vsetín A 1:2; finále: Modřice – SK Liapor Witte B 1:2.