Uspořádáním Mistrovství Evropy mužů 2015 bylo pověřeno Slovensko, které šampionát zorganizovalo až daleko na východě země v Humenném. Jako člen reprezentačního výběru České republiky tam spolu s Pavlem Kopem, Lukášem Rosenberkem, Martinem Müllerem, Ondrou Vítem a Petrem Topinkou odcestoval i kapitán extraligového áčka SK Liapor Witte Jan Vanke, jenž byl do kapitánské role ustanovený i v reprezentačním týmu.

Mistrovství Evropy se účastnilo 12 zemí – Polsko, Anglie, Dánsko, Rumunsko, Maďarsko, Francie, Švýcarsko, Ukrajina, Rakousko, Irsko, a v rolích top favoritů domácí Slovensko a Česká republika, jejichž souboje odjakživa patřily a patří mezi nejpeprnější a nejsledovanější.

A stejně tak tomu bylo i letos v Humenném. V singlu sice došlo na česko – slovenské měření sil už ve čtvrtfinále, kde postup do semi vybojoval na úkor slovenského Ladislava Stupáka Ondra Vít, ale ve dvojicích a trojicích dokráčeli oba favorité až do finále, kde v obou kategoriích uspěli Češi.

Slovenský národní tým prochází velkou generační obměnou a mladší hráči zatím na zkušené matadory z českého národního týmu nestačili. Ve dvojicích naši hráči dominovali zcela jasně, ve trojicích jim sice Slováci dokázali sebrat set, ale ani to český triumf na mistrovství Evropy nezkazilo. Náš národní tým byl se dvěma tituly a singlovým stříbrem jednoznačně nejúspěšnějším účastníkem šampionátu.

„Musím říct, že hrát před vyprodanou halou a v tak skvělé atmosféře, kterou dokázali především slovenští fanoušci vytvořit, byl obrovský zážitek. Fanoušků z Česka tam sice nebylo moc, koneckonců je to do Humenného dost daleko, ale i jim patří obrovský dík za kulisu, kterou pro hráče našeho národního týmu dokázali vytvořit. Po loňském zlatu na mistrovství světa se tituly na evropském šampionátu tak nějak očekávaly, což samozřejmě jejich hodnotu neznevažuje," přiblížil atmosféru turnaje na Slovensku Jan Vanke a dodal: „O úspěch se zasloužili všichni stejnou měrou, celá parta táhla za jeden provaz. Medaile jsou tak odměnou pro všechny. Mám na mysli hráče, trenéra Petra Guldu, členy realizačního týmu a samozřejmě celý národ."