Karlovy Vary – Spokojenost vládne po skončení základní části Witte Automotive extraligy v táboře loňských vicemistrů republiky. Nohejbalisté SK Liapor Witte své cíle pro první polovinu roku splnili na více než sto procent.

„Základní část extraligy naše družstvo zvládlo naprosto výborně a stanovený cíl, účast v play-off, jsme splnili bez zakolísání a jak nejrychleji to šlo. Dodatečně stanovený cíl, druhé místo s výhodou prvního utkání play-off na domácím hřišti, jsme rovněž splnili více než v klidu, i díky výpadkům Šacungu v některých zápasech se soupeři ze spodní poloviny tabulky," shrnul své dojmy z první poloviny sezony trenér A mužstva SK Liapor Witte Gerhard Knop.

K výkonům svých svěřenců ve čtrnácti kolech základní části pak kormidelník lázeňského týmu uvedl: „Naprosto bez výhrad vidím nejenom kvalitu hry, ale zejména psychickou odolnost v utkání se soupeři ze spodních pater tabulky, ve kterých jsme dokázali vyhrávat i špatně rozehrané či vyrovnané sety. Ukázalo se, že výkonnostní posun družstva proti loňskému roku byl větší než u dalších soupeřů, a zároveň i to, že máme větší flexibilitu při skládání sestav pro utkání s družstvy na 4. až 8. místě tabulky. Přestože absencí bylo více než loni a navíc s námi letos už vůbec nehrál Karel Bláha starší a Jirka Dvořák nastupoval jen některých zápasech. Pro příští roky, kdy bude docházet k dalším obměnám kádru, vidím jako důležité, že Karel Bláha junior sbírá herní zkušenosti v prvoligové Aši a že Vlasta Kubín mladší nastoupil převážně úspěšně v pěti utkáních extraligy mužů."

Ne úplně všechny zápasy ale patřily mezi nejvydařenější, zklamáním byly i dvě plichty v utkáních se Šacungem. „Obě ta utkání jsme měli výborně rozehraná, v obou bylo v našich silách oslabeného soupeře výrazným rozdílem porazit, ale kvůli našemu selhání v jasných zápasech jsme pouze remizovali. Omluvou není ani neúčast Kokšteina a Babky v domácím utkání a absence Dvořáka s Kubátem a omezení výkonu Bíbra v Benešově," přiznává karlovarský kouč.

A drtivé prohry s Modřicemi? „Tyhle souboje takzvaně o vítězství v základní části nemá moc smyslu komentovat. Absence Kokšteina s Babkou v domácím utkání byla příliš znát a utkání v Brně jsem využil k doléčení Bíbra, prověření Kubáta, odpočinku Vankeho a Kuby Medka a koneckonců i k pohodovému průběhu opepřenému krásným výkonem veteránů Veselého a Kubína. Samozřejmě, že jsme nechtěli prohrát 6:0, určitě jsme mysleli i na remízu či vítězství, ale tři úvodní sety prohrané 9:10 v obou dvojicích rozhodly o tom, že se do druhé poloviny utkání nepodíváme. Nakonec bylo důležitější, aby se naši hráči mohli zklidnit a doléčit před deblovým šampionátem."

Tečku za první polovinou sezony udělá o tomto víkendu mistrovství republiky dvojic v Modřicích, a pak hurá na prázdniny. Jaký program čeká nohejbalisty během nejbližších dvou měsíců?

„Přestože po základní části extraligy převládá velká spokojenost, žádné leháro nás nečeká. Musíme se zaměřit na fyzickou přípravu, neboť v posledních kolech už některým hráčům viditelně docházela šťáva, a na některé herní činnosti, které nás v klíčových momentech občas potrápily. Na semifinále se Šacungem musíme být opět o něco lépe připraveni než loni, a při současné herní kvalitě a šířce kádru nemůžeme mít jiný cíl, než postup do finále. Soupeř je samozřejmě velice kvalitní, zkušený a určitě sebevědomý a bude nám chtít vrátit loňskou porážku. Já ale věřím, že pokud proběhne příprava minimálně tak poctivě, jako v roce 2011, pak můžeme se vztyčenou hlavou vyzvat Šacung k dalším bitvám o finále extraligy mužů," neskrývá optimismus karlovarský trenér Gerhard Knop.