„Náš Golf Croquet Mill Cup bude první oficiální soutěží ve sportu zvaném golf kroket v České republice,“ zdůraznil Pažďora. „Zahajujeme v sobotu 8. září v 9 hodin ráno, finálové zápasy jsou na pořadu v neděli od 14 hodin. Přihlášeno je už 30 hráčů,“ upřesnil.

Podle jeho slov stojí u nás sice sportovní kroket teprve na pomyslné startovní čáře, ale má ohromný potenciál. Je to totiž sport vhodný prakticky pro každého, vůbec nezáleží na věku či pohlaví hráče.

Víno a doutník

„Pokud je mi známo, je kroket snad jediným sportem, při kterém nejenže není zakázáné, ale je naopak oblíbené a doporučené popíjení dobrého vína či pokuřování kvalitního doutníčku,“ tvrdí Pažďora.

„Je to opravdu velmi pohodový sport, při kterém lze, podobně jako při golfu, nenuceně konverzovat například s přáteli nebo obchodními partnery a ještě si přitom užívat pobytu na čerstvém vzduchu při konzumaci něčeho chutného,“ dal se slyšet organizátorův přítel, Plzeňan Jaroslav Pomp a na důkaz svých slov popíjel přímo na hrací ploše archivní víno.

„Mezi lidmi je už dlouho rozšířený tak zvaný zahradní kroket,“ vysvětloval Pažďora. “Existují ale i dvě jiné, oficiální podoby kroketu a ty se nejen od toho zahradního, ale i samy od sebe liší asi tak, jako dáma od šachů a šachy od člověče nezlob se,“ popisuje sport jeho nadšený propagátor.

Není hra jako hra

Objasnil, že zatímco kroket, kterému se říká asociační, má více než stoletou tradici, golf kroket je moderním sportovním odvětvím, které si získává popularitu až během posledních pěti let. V zahraničí se ale pořádají četné soutěže včetně evropských a světových šampionátů v obou druzích závodního kroketu.

„V České republice existují sportovní kroketové kluby zatím pouze v Praze, Telči, Ostravě, Havířově a v Hořicích,“ vypočítal Miroslav Pažďora. „Náš klub je tedy šestým v pořadí, ale určitě ne šestým co do kvality poskytovaných služeb. Kromě skvělého greenu s mezinárodními parametry nabízíme také možnost hry a tréninku i v zimním období,“ triumfuje. „Máme totiž k tomuto účelu přímo v areálu našeho hotelu nafukovací halu.“