Závod, který před deseti lety pod názvem Artamonovův memoriál založila partička nadšenců z karlovarského sdružení cyklistů AB bike no limits, dozrál ve velký sportovní podnik respektovaný v celé republice. Důkazem budiž nejenom rekordní počet startujících účastníků, ale i kvalita startovního pole, kde z elity českého bikemaratonu nechyběl snad nikdo. A přestože se ve stejnou dobu jel i 5. závod Českého poháru MTB v Kutné Hoře, dala Varům přednost i celá řada hvězd českého cross country.

Samotný závod měl celkem jednoznačný průběh, na čele se poměrně brzy etabloval 35letý Robert Novotný z teplické stáje Factor bike team, který si nakonec nikým neobtěžován dojel pro suverénní vítězství v hlavním závodě na 50 kilometrů.

Jediný, kdo zhruba hodinu stačil jeho strojovému tempu, byl známý český cyklista Jan Hruška. „Jezdili jsme spolu asi do půlky závodu, pak ale musel trochu ubrat, protože jel stovku,“ prozradil v cíli Robert Novotný, který k loňskému stříbru a předloňskému bronzu letos ve Varech přidal i nejcennější kov.

Jak se mu pro to zlato jelo? „Dobře se jelo, ta trať mi vyhovuje, je to tady pěkně poskládané, nahoru a dolů pěkně bez extrémů, dá se tu udržet rovnoměrné tempo,“ říká vítěz, který se od startu do cíle mohl spolehnout jen sám na sebe. „Neměl jsem nikoho, kdo by mi hlásil odstupy, akorát jsem si hlídal, abych za sebou nikoho neviděl. Že budu první, mi začínalo být jasné nějaké tři kilometry před cílem, když jsme vyjeli z lesa na asfalt,“ dodává závodník, který je ve světě MTB známý pod přezdívkou Giovan.

Kopce kolem lázeňské metropole si evidentně oblíbil i Plzeňan Milan Spěšný, který hájí barvy týmu České spořitelny. Loni tu vyhrál závod Českého poháru XC, letos v červenci si na stejné trati mistrovství republiky v cross country dojel pro bronz a v sobotu si dojel pro bronz i na maratonské trati.

„Tři starty a tři medaile, koho by to netěšilo! I když dneska jsem s tím moc nepočítal, dokonce jsem to ani nebral moc prestižně, vždyť já ty maratony beru spíš jako kvalitní trénink,“ svěřil se 35letý závodník, který bude na začátku září reprezentovat Českou republiku na světovém šampionátu v Austrálii.