Lokomotiva totiž v sobotu po dobrém výkonu porazila Spartu rozdílem dvanácti bodů a představila i nejnovější posily ze zámoří.

Lokomotiva Karlovy Vary 77
Sparta Praha 65

Lokomotiva v sestavě Sedláčková, Magerčiaková, Borecká, Větrovcová, Mc Guinnes (Zmeková, Bártová, Allan, Houdková) hned ukázala, že tentokrát se pravděpodobně podařil výběr posil. V základní sestavě totiž nastoupila Kanaďanka Erica McGuinnes a hned jako první otevřela skore utkání a připsala si i první faul. Ve 4. minutě měla na kontě už dva fauly, ale i díky tomu domácí nepouštěly Spartu do šance a za stavu 6:0 si její trenérka Erin Olson musela vzít oddechový čas.

Až po pěti a půl minutě proměnila Harris jednu šestku a vymazala nulu na kontě hostí, které mohutně povzbuzovali čtyři (!) bubeníci a zcela přehlušili skoro dvousethlavé publikum.

V 7. minutě se karlovarskému publiku poprvé představila druhá ze zámořských posil, Erin Allan z Kanady, a hned faulovala. Přidala ještě koš, ale na palubovce byla všeho všudy 3.41 minuty. To její krajanka Mc Guinnes odehrála celkem 15.46 minuty, třikrát vystřelila z pole, jednou trefila, jednou zpod koše bez úspěchu, třikrát bez úspěchu zkusila trojku, má jeden úspěšný obranný doskok, třikrát získala míč, pětkrát ztratila, jednou byla faulovaná, ale sama faulovala pětkrát a zápas pro ni ve 32. minutě skončil vyfaulováním.

Afroameričanka Brittany Pinkney, která hrála v dresu Lokomotivy první zápasy, byla tentokrát na lavičce v civilu a po zápase se přesunula dál na východ, bude hrát na Slovensku v Rožnavě.

Výhru Lokomotivy režírovaly jiné.

Výtečnou střelbou se prezentovala Borecká, která také jako jediná v zápase odehrála celých čtyřicet minut, ze čtyř dvoubodových pokusů proměnila dva a hlavně ze sedmi tříbodových čtyři, k tomu přidala dva úspěšné TH. Ještě lépe střílela Magerčiaková, jež k dvaceti bodům přidala 15 doskoků a 5 získaných míčů, a Větrovcová k devatenácti bodům nasbírala nejvíc bodů do koeficientu užitečnosti (33). Přesto to nebylo zdaleka jasné, Lokomotiva sice úplně celý zápas vedla, ale ne výrazným rozdílem.

V poločase pouze o sedm bodů (38:31) a až třetí čtvrtina to zlomila. Tu domácí vyhrály 18:8 a vytvořily si až patnáctibodový náskok. Ten už v poslední části udržely, a mohly oslavit první výhru v soutěži, naopak Sparta jako jediná ještě nevyhrála.

Body: Magerčiaková 20, Větrovcová 19, Borecká 18, Sedláčková a Zmeková 8, Allan a Mc Guinnes 2 – Harris 20, Ondřejová 14, Obrusníková 11, Hrabáková 10, Sopirjáková 5, Váchová a Dlouhá 2. Fauly: 17:22. TH: 22/19:17/13. Trojky: 18/6:28/5. 5 chyb: 32. Mc Guinnes. Rozhodčí: Jiří Smetana, David Heinrich. Diváků: 189. Po čtvrtinách: 14:10, 38:31, 56:39. Nejlepší hráčky utkání: Michaela Magerčiaková – Zuzana Ondřejová.

Ivo Vymětalík