Basketbalistky karlovarské Lokomotivy se v uplynulé sezoně v Ženské basketbalové lize umístily pod taktovkou trenérské dvojice Tomáš Veselý, David Zdeněk na konečném pátém místě. V novém ročníku pak povede Karlovaračky do ligových bojů nové trenérské duo ve složení David Zdeněk, Josef Primus. Před startem nového ročníku, který se odehraje tentokrát pod názvem Excelsior ŽBL, jsme si proto popovídali o přípravě, posilách, odchodech, mistrovství světa v basketbalu žen nebo cílech prvního družstva karlovarské Lokomotivy v novém ročníku ligové soutěže s generálním manažerem karlovarského klubu Romanem Malečkem.

Jaká byla příprava na novou sezonu, co zahrnovala?
Příprava na novou sezonu byla zahájena krátkým soustředěním v polovině června, kde jsme testovali tři nové hráčky a stávajícímu týmu představili nového hlavního trenéra a asistenta. Na konci soustředění jsme pak odehráli přípravný mezinárodní testovací turnaj v KV Areně. Po měsíční odmlce pak byla zahájena ve druhé polovině srpna další čtrnáctidenní část přípravy v domácím prostředí. Ta byla zaměřená na fyzickou přípravu. V následujícím týdnu pak již začala probíhat basketbalová příprava a také jsme ještě testovali další tři možné hráčky, první zářijový víkend jsme absolvovali přípravný turnaj v německém Halle a po něm prozatím uzavřeli základní jedenáctičlenný kádr hráček, který poté zahájil vlastní herní přípravu, protknutou přípravnými turnaji v Hradci Králové a následně u nás v Karlových Varech. Příprava tedy byla zejména věnována začlenění nových hráček do týmu, úpravě herního stylu v návaznosti na nové trenérské duo a obsazení zejména na postu rozehrávaček.

Z družstva po sezoně odešly, dalo by se říci, tahounky Kyle DeHaven a Irena Borecká. Jak jste odcházející duo v družstvu nahradili?
Odchod Kyle DeHaven a Ireny Borecké je samozřejmě velmi citelný. Zkušenosti a kvalita těchto hráček se budou velmi těžko nahrazovat, na druhou stranu jsme měli snahu obsadit prázdná místa hráčkami mladými, perspektivními, i s ohledem na finanční možnosti klubu. Do družstva jsme získali jedenadvacetiletou Nikolu Kovalovou, rozehrávačku z BBS Košice. Od té očekáváme na postu rozehry zrychlení hry, dobrou a nečekanou příhru, doplněnou o kvalitní střelbu za tři body. Další novou tváří je jedenadvacetiletá Šárka Pospíšilová, která k nám přišla ze Strakonic. Ta by měla na křídle podporovat rychlé protiútoky, hru jedna na jedna a také agresivní obranu. Třetí posilou je osmnáctiletá rozehrávačka Michaela Muchová z BA Sparta Praha. Pro nás je to benjamínek družstva a zároveň hráčka s možným velkým potenciálem na postu rozehry a křídla, její čas by měl přijít. Pro všechny nové akvizice bude nadcházející sezona velmi těžká, ale doufáme, že postupem času by se z nich mohly stát tahounky družstva, ovšem na hodnocení je ještě dost času.

Bude se Lokomotiva prezentovat v novém ročníku jiným herním projevem, než tomu bylo v uplynulé sezoně? Chtěli byste ještě na nějakém postu posílit, kde vás tlačí pověstná bota?
Herní styl družstva v nadcházející sezoně bude vycházet z hráčských možností a předpokladů. V našem případě bude určitě trenérská dvojice spoléhat na rychlý přechod a zakončení v útoku, spojené s agresivním stylem hry i v obraně, protože nedisponujeme žádnou klasickou pivotmankou, tzn. hráčkou nad 190 cm a výše, opět budeme také spoléhat na dobrou střelbu z delší vzdálenosti. Pokud máme mluvit o tématu, kde nás v současné době nejvíc tlačí bota, tak je to určitě rozpočet klubu a s ním spojená možnost zapojení kvalitní a zkušené hráčky na rozehrávce. Nicméně pevně věříme, že novicky týmu i hráčky stávající se s tímto problémem úspěšně vypořádají.

Trochu odbočme. Karlovy Vary hostily premiérově finální část mistrovství světa žen v basketbale. Jak byste lázeňskou premiéru hodnotil?
Protože jsem byl členem pořadatelského organizačního výboru pro MS v Karlových Varech, přesně se tato funkce jmenovala sportovně technický ředitel LOC MS Karlovy Vary, měl jsem tu čest, pokud to jenom trochu čas dovolil, vidět alespoň útržky všech utkání finálové části mistrovství. Největší dojem na mě udělalo čtvrtfinálové utkání mezi naší reprezentací a družstvem Austrálie, skvělý basketbal, nasazení, úžasná divácká kulisa, a ještě k tomu vítězství a postup našich holek. Byla to velká nádhera. Po tomto utkání jsem byl přesvědčen, že se MS v Karlových Varech podařilo, a to díky následujícím dalším výkonům reprezentace a také skvělým divákům. Opravdu jsem nabyl dojmu, že ta dřina kolem toho stála za to, a Vary mohly být hrdé.

Vraťme se zpět k ligovému družstvu žen. Před novou sezonou povede basketbalistky nová trenérská dvojice. Na pozici hlavního trenéra Zdeněk David, kterému bude pomáhat velezkušený kouč Josef Primus. Co si od této spolupráce slibujete?
Spolupráce s Pepou Primusem je prozatím na velmi dobré úrovni a my všichni v klubu doufáme, že poběží i nadále a Pepa bude dál předávat všechny svoje zkušenosti a odborné znalosti, kterých má nepřeberné množství.

Jaké má tedy Lokomotiva před startem nové sezony basketbalové či jiné cíle?
Cíle, se kterými klub vstupuje do nové sezony, jsou rozděleny do několika oblastí. Chceme se pokusit finančně zkonsolidovat a zabezpečit klub na celou sezonu, doufejme, že úspěšné mistrovství světa nám v tom třeba trochu pomůže.Vlize žen, která bude mimo týmy USK Praha a zřejmě Gambrinusu Brno strašně vyrovnaná, a tím i nebezpečná, pokusit se probojovat do play-off a vyhnout se bojům o udržení. V dorosteneckých družstvech vybojovat extraligu mladšího dorostu a připravit alespoň dvě hráčky pro ligové družstvo žen na další sezony. V žákovských družstvech pak chceme udržet standard, to znamená, že chceme opět patřit do nejlepší desítky České republiky. Dále bychom pak chtěli zajistit co největší počet basketbalových dívčích nadějí v přípravkách, v tom by nám opět mohlo pomoci již zmiňované mistrovství světa.

Základní část Excelsior ŽBL – Utkání BK Lokomotiva Karlovy Vary

1. kolo: Loko K. Vary - Frisco Sika Brno (20. října, 17.30), 2. kolo: Hradec Králové - Loko K. Vary (23. října, 16.00), 3. kolo: Loko K. Vary - Slovanka Mladá Boleslav (30. října, 17.30), 4. kolo: Pliska Pardubice - Loko K. Vary (7. listopadu, 16.00), 5. kolo: Loko K. Vary - Valosun Brno (13. listopadu, 17.30), 6. kolo: Kara Trutnov - Loko K. Vary (20. listopadu, 17.30), 7. kolo: Loko K. Vary - ZVVZ USK Praha (27. listopadu, 17.30), 8. kolo: Loko K. Vary - VŠ Praha (4. prosince, 17.30), 9. kolo: BK Strakonice - Loko K. Vary (11. prosince, 17.00), 10. kolo: Frisco Sika Brno - Loko K. Vary (18. prosince, 17.00), 11. kolo: Loko K. Vary - Hradec Králové (5. ledna, 17.30), 12. kolo: Slovanka Mladá Boleslav - Loko K. Vary (9. ledna, 17.30), 13. kolo: Loko K. Vary - Pliska Pardubice (15. ledna, 17.30), 14. kolo: Valosun Brno - Loko K. Vary (22. ledna, 18.00), 15. kolo: Loko K. Vary - Kara Trutnov (26. ledna, 17.30), 16. kolo: ZVVZ USK Praha - Loko K. Vary (29. ledna, 15.00), 17. kolo: VŠPraha - Loko K. Vary (12. února), 18. kolo: Loko K. Vary - BK Strakonice (16. února, 17.30).