Poslední dva zápasy základní části II. ligy odehráli basketbalisté o víkendu na palubovkách soupeřů. Letošní cíl, umístění v první čtyřce tabulky základní části, nakonec splnili i přes to, že obě utkání prohráli.

BK Teplice 85
Thermia Karlovy Vary 82

Sobotní soupeř Thermie, tradiční účastník druholigové final four, disponuje velice zkušeným týmem a pro utkání s Thermií využil šance a počkal si na svého pivota hostujícího v ligovém Chomutově. Karlovarští se kromě toho museli vyrovnávat i s nezvyklým prostředím, v nově postavené teplické hale pro míčové sporty, několikanásobně prostornější než tělocvična ve Dvorech, se do poločasu téměř ztráceli.

„Jen s velkým vypětím jsme se drželi v přijatelné ztrátě do 14 bodů, přesto to byl krásný basket plný dobrého pohybu a bylo jen otázkou času, kdy si naši hráči připustí, že právě teď je ten pravý den pro velké vítězství,“ přiblížil atmosféru zápasu v první půli karlovarský trenér Zdeněk Pešek.

Po změně start Thermie trpělivou hrou náskok domácích pomalu snižovala a v poslední čtvrtině převzala iniciativu. „Najednou kluci hráli to, na co jsem od nich zvyklý, a díky střelecké úspěšnosti zejména Dufka a Zolotarova a důsledné obraně Boguského a Petra Slabého se jim podařilo zhruba 90 vteřin před koncem snížit na rozdíl bodu. Dvaadvacet vteřin před koncem jsme ztráceli 2 body, ale měli jsme time out a balon z půlky, vše dobře promyšlené, jenže zaúřadoval sudí a nesmyslným rozhodnutím o držení balonu nás připravil o možné poslední zakončení. Nakonec zbývala šance otočit ztrátu trojkovou střelou, ale to jsme už v časovém presu využít nedokázali,“ neskrýval zklamání ze špatné koncovky Pešek.

„Takhle o fous jsme letos prohráli už čtvrté utkání, na Kladně o bod, doma s Teplicemi o tři a s Litoměřicemi o koš a teď zase o tři. Krásný zápas, ale se špatným koncem,“ uzavřel svoje sobotní ohlédnutí Pešek.

Nejlepší střelci: Hojdar 21, Wiesner a Eisner po 14 – Jiří Slavík 21, Zolotarov 21 (2x3, TH 7/7!), Dufek 12 (2x3). Čtvrtiny: 22:16, 22:14, 22:28, 19:24.

BK Most 88
Thermia Karlovy Vary 74

Most je týmem z kategorie velmi silných zejména v podkošové hře, tedy právě tam, kde má Thermia po zranění Rosti Slavíka a Miloše Myšičky největší slabiny.

„Subtilní Horejš a v obraně nedůslední Slabý a Švarc s domácími nestíhali držet krok a dohromady nastříleli jen 9 bodů, což svědčí o velkém trápení našeho týmu. Nemohu nikomu vytknout malou snahu, šancí jsme si vytvořili mnoho, ale procentuální využití bylo slabé. Celé utkání se naše družstvo drželo na dostřel, ve 25. a 36. minutě jsme dotáhli na rozdíl bodu, ale stálo nás to vždycky moc sil, které pak chyběly pro otočení skóre. Celý zápas opět ukázal, jak je Thermie venku ve výkonech nestabilní až slabá, ale i tak domácí uvěřili, že vyhráli, až po siréně,“ vylíčil průběh zápasu karlovarský kouč.

Nejlepší střelci: Čmolík 30, Tůma 28, Hickl 12 – Jiří Slavík 19 (2x3), Zolotarov 15 (3x3), Hála 11, Dufek 10. Čtvrtiny: 32:26, 21:20, 18:17, 17:11.