Ještě 3 týmy (Sparta, Slovanka a Karlovy Vary) se potýkají doslova prsa na prsa o 2 místa v play off. V praxi ale jedno místo je už obsazené Slovankou, která má o bod víc a lepší vzájemné zápasy.

Ve chvíli, kdy každý bod má cenu zlata a s každým zápasem se prognózy mění ve prospěch toho či onoho týmu, kolabuje psychika všech zúčastněných a před posledním kolem není vůbec nic jasného.

Po prohře se Spartou a v dohrávce i na východě Čech by na karlovarskou Lokomotivu sázel jen největší optimista, ale po výhře nad Strakonicemi a kolapsu Sparty s Táborem není ještě pro ni sezóna ztracena. Zato Sparta se pořádně namočila do nejistot a místo ambicí na 6. post tabulky teď bude bojovat o holou účast.

Vše je jasně dané. Pokud dnes Lokomotiva vyhraje v Táboře a Sparta prohraje v Hradci, jdou do play off Karlovaračky.

Pokud nebude splněna jedna z těchto podmínek, bude play out záležitostí Tábora a Lokomotivy. Tu do této situace dostala nedělní výhra nad Strakonicemi (70:59) po jednom z nejlepších výkonů sezony. „Otevřela se cesta do play off. Lidé nepoznali, že je mančaft po nemoci, viděli, že holky chtějí, bojují a rvou se,“ pochvaloval si trenér Jiří Bárta.

Sezonu tak nakonec Lokomotiva může zachránit, ne tabulkovým umístěním (to bude tak jako tak nejhorší v novodobé historii), ale klidem v play off (s Gambrinusem Brno stejně nemá cenu pomýšlet na úspěch) a ne stresem v play out.

„Žádná z našich hráček o záchranu nehrála. Jak by to zvládly psychicky?“ obává se karlovarský manažer Roman Maleček.

Strakonice chtěly v Tuhnicích velmi uspět (to by jim zajistilo páté místo), po zápase byla trenérka Marcela Krämerová velmi rozladěná. „Chtěla jsem Vás poslat do play out. Zápas jsme si prohrály ve druhé čtvrtině, kterou jsme prohrály 20:7. Co je platné 24 bodů a 12 doskoků Reisingerové, když se k ní nikdo nepřidal, podle představ nezahrály hlavně Stejskalová a Johnová, ale ta je po nemoci,“ přiznala Krämerová.

Bárta si pochvaloval hlavně obranu. „Dovolili jsme soupeři málo otevřených střel a vyložených šancí. Dominovala bojovnost,“ uzavřel Bárta.

Dnes se tedy rozhodne o konečném výsledku sezony, play off je i přes neprůchodnost přes Gambrinus úspěch, play out jednoznačný neúspěch.

Zápas posledního kola dlouhodobé části BK Tábor – BK Lokomotiva Karlovy Vary se hraje dnes od 18.00 hodin v hale ZŠ Helinská v Táboře. Až o půl hodiny později se hraje další důležité utkání v Hradci Králové, kde nastoupí Sparta. V 18.00 začíná také poslední utkání kola Strakonice – Slovanka.

Ivo Vymětalík