„Vděčíme za to patnáctileté tradici, kdy si karlovarský triatlon vybudoval prestiž svou jedinečností. Závodníci, kteří už v Karlových Varech závodili se velmi rádi vracejí. Obvykle si pochvalují Karlovarské traťové speciality, jimiž je sedminásobný výšlap do Zámeckého vrchu, seběh i výběh schodů, běh po mole a skok do dalšího plaveckéhookruhu, to vše jsou zvláštnosti, s nimiž se jinde běžně nesetkají,“ dobře ví ředitel City Triathlonu Vladimír Malý.

I proto je pro pořadatele velkým problémem vyjít vstříc všem zájemcům o start na City Triathlonu. „Pro závod Evropského poháru je stanovena kvóta 75 závodníků. Tu bychom z řad dalších, na něž už pozice na startovním mole pro závod mužů nezbyla, naplnili ještě dvakrát. Bohužel situace v ženském triatlonu obecně je o poznání horší a za úspěch budeme považovat 38 žen na startu,“ pokračoval Malý.

Na startovní listině je stejně jako vloni slovenský závodník Richard Varga, který tradičně vylézá z vody s ohromným náskokem před zbytkem startovního pole. Zpravidla v prvních kilometrech cyklistické části bývá pohlcen balíkem pronásledovatelů. Na startovní listině jsou známá jména ze stupňů vítězů z let minulých. Bronzový Matthias Zoell z roku 2008 a Aurélien Lescure z roku 2009 zcela jistě budou chtít obhájit nebo vylepšit své předchozí umístění.

„Z českých závodníků se na start postaví Karlovarák Martin Krňávek a Jan Čelůstka, jenž letos prokazuje fantastickou formu a dovolím si jej nazvat korunním princem Filipa Ospalého. Ten se letos zaměřil na více distanční a bezhákové závody, proto bohužel letos nerozšíří sbírku karlovarských triumfů,“ podotkl ředitel závodu.

Zajímavostí je, že na karlovarském závodu se na start postaví sedm protinožců, respektive šest Australanů a jeden Novozélanďan.

V jednání je ještě účast korejské reprezentace, jejímž trenérem je bronzový medailista ze Sydney Jan Řehula, který se svým týmem tráví soustředění v Rakousku. Podmínkou jejich účasti je možnost startu tří korejských reprezentantů a dvou reprezentantek.

„S obsazením závodnic není problém, ale brzdí nás právě již naplněná kvóta maximální účasti u mužů. Snažím se vyjednat v neprůstřelném systému ETU výjimku, protože o jejich účast velmi stojíme. Velmi rádi bychom pozvali pana Řehulu na dětský duatlon, aby děti viděly skutečný vzor,“ přeje si závěrem Malý.