Vyvrcholením první poloviny letošní nohejbalové sezony a posledním velkým turnajem před prázdninami bude 35. Mistrovství ČR v nohejbalu dvojic a trojic dorostu. Ve svém areálu v Doubí je v sobotu a v neděli pořádá nohejbalový klub SK Liapor Witte Karlovy Vary.

Vrcholné klání elity českého juniorského nohejbalu se bude hrát po oba dny víkendu, v sobotu trojice a v neděli dvojice, v každé disciplíně nastoupí šestnáct družstev. Slavnostní zahájení s nástupem všech účastníků bude v sobotu v 9.00 a v neděli v 8.30, následují kvalifikační zápasy a po jejich odehrání, zhruba ve 14.00, vyřazovací zápasy o medaile. Vyhlášení výsledků se předpokládá v sobotu i v neděli kolem 17.00 hodin.

Na šampionát je přihlášeno to nejlepší, čím český juniorský nohejbal disponuje, a chybět nebudou ani reprezentanti pořádajícího SK Liapor Witte. „Máme právo přihlásit do každé disciplíny po dvou družstvech, a to rozhodně využijeme. Kdo bude hrát, už máme jasno, ve dvojkách nastoupí bratři Medkové a Koňařík s Radou, na střídání počítám s Kájou Bláhou. Ve trojicích nastoupí Medkové s Radou a ve druhé Koňařík s Huspekem a nejspíš oběma Kubíny,“ odkryl nominační kartu trenér karlovarských dorostenců Vlasta Kubín.

Co se výsledkových ambicí týká, má rovněž jasno: „Samozřejmě chceme v každé disciplíně medaili, čím lesklejší, tím lepší, nejlepší by bylo zlato. Není to tak nereálné, přetavit výhodu domácího prostředí na některý z drahých kovů by měli hlavně Medkové, ale nebudou to mít nijak lehké. Elita s nárokem na medaile se dneska soustřeďuje v Prostějově a ve Žďáru, ve dvojkách mají šanci i Budějovice, a nejžhavější favority má Kotlářka,“ odhaduje šance karlovarský trenér, který má soupeře ´přečtené´ z mistráků v dorostenecké lize.

Že řeči o medailích nejsou jen zbožným přáním, dokládá pohled do statistik republikových šampionátů za posledních pět let:

V roce 2003 na 29. mistrovství republiky vybojovali na domácích dvorcích v Doubí tehdy za Liapor hrající bratři Ondra a Petr Vítové bronz ve dvojkách a pak, spolu se Zrzaveckým a Kubátem, zlato v trojicích.

Třicátý šampionát se rok nato hrál v Kroměříži, odkud putovala do Varů bronzová medaile, kterou ve dvojicích vybojovali Honza Vanke, Tomáš Bíbr a Láďa Hudec. V trojicích skončilo kvarteto Vanke, Bíbr, Kubát a Vopálenský těsně pod bednou na 4. místě.

V roce 2005 pořádali 31. MČR dorostu v Semilech a Karlovarští byli medailově úspěšní jen ve trojicích, když Bíbr, Kubát, Vopálenský a Kolařík získali bronz.

Zatím neúspěšnější v tomto tisíciletí byl pro karlovarské juniory rok 2006, kdy v Čelákovicích vybojovali oba tituly. Ve dvojkách brali zlato Kubát s Bíbrem a Kolaříkem a v trojkách Kubát, Bíbr, Vopálenský, Kolařík a Kuba Medek.

Rok 2007 byl už slabší, na 33. MČR dorostu v Meziboří zazvonil akorát bronz ve dvojkách, o který se zasloužili Kubát, Kolařík a Kuba Medek, a úplně naprázdno vyšli Karlovarští loni, kdy ze 34. MČR v Čelákovicích přivezli bratři Medkové s Koňaříkem a Rájou jen brambory z trojic.

Teď o víkendu tedy mají šanci dokázat, že nešlo o trvalý ústup ze slávy.