Na posledním 5. závodě Českého poháru handicapovaných plavců v Praze na Strahově zaplavali výkony, na které mohou být právěm hrdí.

Na tradiční „Strahov Cup“ se z Varů nominovala necelá dvacítka plavců — tři muži, pět juniorů, čtyři žáci, jedna žena a pět žaček. Nejmladší z nich byli Matěj Hodoval, narozený v roce 2001, a o rok starší Nikolka Habermannová. Pod vedením trenérek Aleny Ženíškové, Moniky Violové a dalších instruktorů absolvovali v pětadvacetimetrovém bazénu 60 startů.

Soutěž byla vypsána pro jednotlivce i družstva, Karlovarští postavili dvě. V jednom plavali Milan Man, Martin Kašpar, Petra Flekačová a Vendula Dušková a ve druhém Jan Thenot, David Burger, Klára Dvorská a Vítek Šašek.

„Naše jistota, nejlepší český junior Milan Man, zaplaval dva osobní rekordy, na 100 metrů znak za svůj výkon získal 902 bodů a vytvořil slušný bodový základ pro celý A tým. Ve vynikající formě se předvedla i Petra Flekačová, která ve všech čtyřech disciplínách zaplavala osobáky. Nejlepší výkon předvedla rovněž na znakařské stovce, kde získala do týmové soutěže úctyhodných 675 bodů a dalších 580 přidala na kraulařské padesátce, když se časem 58,77 poprvé v životě na této distanci dostala pod minutu. Skvěle se uvedl i Martin Kašpar, který 50 metrů volným způsobem zaplaval na hranici svého maxima v čase 44,96 a přidal dalších 665 bodů,“ vypočítala nejlepší výkony svých svěřenců šéftrenérka karlovarského KONTAKTu Štěpánka Řehořková.

Vyvrcholením celého Strahov Cupu byly závody štafet, ve kterých se rozhodovalo o konečném pořadí v soutěži týmů. A bylo to drama, při kterém všem okolo bazénu doslova ´tekly nervy´.

„V závodě na 4x 50 metrů volným způsobem nastoupily obě naše štafety s největšími soupeři do jedné rozplavby, takže jsme měli hned dokonalý přehled. Naši A štafetu skvěle rozjel Milan Man, který se dostal do čela a tuhle pozici udrželi na druhém a třetím úseku i David Burger a Petra Flekačová, i když A tým z Prahy statečně dotahoval. Na čtvrtém úseku pak Martin Kašpar a jeho pražský soupeř předvedli strhující boj vyrovnaný tak, že se nedalo prostým okem poznat, kdo dohmátl první, a až elektronická časomíra rozhodla o vítězství Prahy o jednu jedinou setinku,“ přiblížila infarktový závod Řehořková. „Zklamání jsme si pak vynahradili odpoledne, kdy se plavala štafeta polohová, ve které opět finišoval Martin Kašpar a tentokrát vyhrál o celé tělo před štafetou Brna.“

Uznání si ovšem zaslouží i další karlovarští plavci. „Zejména Vendy Dušková, která předvedla maratonský výkon, když startovala ve čtyřech individuálních závodech i ve štafetách. Radost nám udělali i naši nejmladší, Nika Habermannová, Matěj Hodoval a Lukáš Karafiát, kteří sbírali první zkušenosti na velkých závodech a na jejich výkony byli hrdí jak jejich rodiče, tak i my instruktoři. Vyjmenovat by si ale zasloužili všichni, za svoje nasazení, zápal a snahu prodat sto procent toho, co mají za celý rok natrénováno,“ uzavřela svoje ohlédnutí za vydařenými závody Štěpánka Řehořková.

Z výsledků Strahov Cupu

Nejlepší nejmladší plavci (10 a méně let): Vendy Dušková a Jakub Voráček (oba KV)
Žactvo (kluci i holky dohromady): 1. Petra Flekačová (KV), 2. Michaela Philippi, 3. Marian Fiala (oba Brno)
Junioři a juniorky: 1. Milan Man (KV), 2. Dan Dwornik (Bohumín), 3. Aneta Točíková (Praha)

Český pohár 2008

Absolutní pořadí: 1. Kateřina Lišková, 2. Vojta Franěk, 3. Dalibor Mach, 4. Milan Man
Nejlepší nejmladší plavci: Vendy Dušková a Jakub Voráček
Žactvo: 1. Marian Fiala, 2. Michaela Philippi, 3. Petra Flekačová
Junioři: 1. Milan Man, 2. Dan Dwornik, 3. Jakub Tomeš – 6. Martin Kašpar