Vytrvalecký test určený tříletým a starším koním, který se tradičně vypisuje jako Memoriál Josefa Dolejšího, si v průběhu posledních let získal pověst dostihu čtyřnohých veličin.

Po excelentním Darsalamovi, třídovém Blue Coralovi, derby-vítězi Tullamorovi nebo trojnásobném premiantovi Torlusovi se lázeňskému publiku představí jedenáct dalších výrazných středotraťařů.

Jedním z nejzajímavějších aktérů je čtyřletý Funny Valentine (ž. G. Hind). Do podvědomí turfmanů se zapsal nejen svými výkony na dráze, ale také dojemným životním příběhem. Poté, co po zákeřném a těžkém onemocnění vyhrál přetěžký boj o holý život, se letos dokázal vrátit na dostihovou scénu druhým a čtvrtým místem. Bez umístění odešel pouze v posledním startu na konci června. Pokud se hřebec stáje Rabbit Trhový Štěpánov představí ve své obvyklé formě, mají se diváci na co těšit.

Teprve podruhé se na českém území představí hřebec Gejzir. Ve třech zahraničních startech zaznamenal po dvou druhých a jednom sedmém místě. Ambice tříletého svěřence trenéra Wroblewského rostou angažováním úřadujícího žokejského šampiona Janáčka do jeho sedla.

Osmiletý Oligarch je nejstarším a zároveň jediným vícenásobným účastníkem tohoto dostihu. Dvojnásobného premianta prestižní Ceny prezidenta, který obsadil v loňském ročníku Ceny města 3. místo, povede jeho stálý jezdecký partner Jiří Chaloupka.

Nejzápadnější tuzemské závodiště si mimořádně oblíbila Pyšná Princezna (T. Vraj). Na dvorském travnatém oválu se představila již dvakrát (1. a 2. místo) a v boji o nejlepší umístění by neměla chybět ani tentokrát, třebaže ji poprvé v kariéře čeká účast v tak významné kategorii.

Pětiletý Starfighter (ž. M. Zatloukal) v Lázeňské míli těsným 3. místem naznačil, že by mu prodloužení distance mohlo vyhovovat ještě lépe a že zdlouhavé cestování z Moravy nepojal jako pouhý výlet.

Polský rodák Duplo (ž. M. Srnec) nedávno ukončil bezmála roční zdravotní přestávku vítězstvím v dostihu III. kategorie. Při optimálním průběhu by mohl atakovat dotované příčky.

Někdejší korunní princ z Českého derby Vitulus (ž. R. Koplík) se od květnového vítězství v dostihu II. kategorie zatím marně pokouší vylepšit svou bilanci a tak bude záležet na aktuální formě pětiletého hnědáka stáje YOKO.

Nesnadno se odhadují šance u nevyzpytatelného Madanpoura (ž. D. Andrés) a výkonnostně nevyrovnaného, ovšem nejméně zatíženého Omnibuse (J. Verner). Koněm pro překvapení a také zajímavým objektem pro sázející může být mohutný ryzák Modas (ž. T. Lukášek). Tříletý svěřenec a zároveň odchovanec trenérky Vocáskové před třemi týdny poměrně snadno zvítězil ve svém prvním životním startu v mílovém dostihu nižší kategorie a poté, co ukázal velký potenciál, nyní přechází rovnou na nejvyšší scénu.

Dvojnásobného vítěze čtyřkových testů Gardese (P. Foret) čeká premiérový a nikterak lehký vstup mezi nejvyšší společnost a průnikem mezi přední koně může pouze mile překvapit. Z šestice doprovodných dostihů se o napětí postarají dvě steeplechase a v obou případech se v nich představí trenérsko-jezdecký tandem Váňových.

Marcela Klingorová

Program neděle 1. srpna

14.30 – 1.dostih (IV. kat. , 1.400 m);
15.00 – 2. dostih (III. kat. , 1.200 m, dvouletí);
15.30 – 3. dostih (IV. kat. , 2.400 m);
16.00 – Cena města Karlovy Vary (NL, 2.000 m);
16.30 – 5. dostih (III. kat., 1.600 m);
17.00 – 6.dostih (steeplechase III. kat., 4.200 m);
17.30 – 7.dostih (steeplechase IV. kat. , 3.500 m)