Poslední mistrovské utkání letošního kalendářního roku hrají už dnes basketbalistky Lokomotivy Karlovy Vary. V 9. kole Trocal ŽBL hostí nováčka BK Skřivánek Ústí nad Labem a uzavřou první polovinu základní části.

V sobotu Karlovaračky prohrály v Trutnově 53:64, když domácí rozhodli o výhře až na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny, kdy změnili čtyřbodový náskok ve čtrnáctibodový. V první půli sice vedli až o 13, ale Lokomotiva hned po změně stran duel zdramatizovala. Bohužel na druhý trutnovský trhák už reagovat nedokázala.

„O výsledku vyrovnaného a pěkného utkání rozhodlo větší množství chyb našeho družstva,“ míní asistent karlovarského trenéra Václav Macek.

Šlágrem 8. kola Trocal ŽBL byl v Praze Na Folimance duel dvou euroligových zástupců. Brněnský Gambrinus zvítězil jasně 78:60. V tabulce třetí Valosun si hladce poradil se Spartou 89:70. Trutnov je čtvrtý a pátý Hradec Králové vyhrál bez problémů ve Strakonicích 91:58. Se šestou Spartou má sedmá karlovarská Lokomotiva stejný zisk 11 bodů.

Ústí v sobotu poprvé v sezoně vyhrálo, doma zdolalo táborskou Slovanku 74:67, která tak po osmi kolech zůstala v lize jediným týmem bez vítězství.

To byla jediná radost, jinak je ústeckým cílem „Neprohrát o 70“. To se nepovedlo jen s USK, kdy padly o 72. Jinak cíl plnily - o 65 bodů se Spartou, o 52 s Trutnovem, o 27 s Valosunem Brno, o 10 se Strakonicemi, o 67 s Gambrinusem Brno, o 50 s Hradcem Králové.

Severočešky se motivují jinak. Třeba v utkání s Gambrinusem měly Brňanky sázku s fanoušky, že jim Ústí nedá víc bodů než Vary, tedy nejvýš 23 (to byla karlovarská ostuda), a ony jim jich nasypaly 44! Jednu výhru po sobotě už Ústí má a bylo by trapasem, kdyby dnes bodovalo znovu. Už v sezoně 2004/05 ústecké basketbalistky v lize vyhrály v základní části jediný zápas a po roce sestoupily.

Utkání 9. kola Trocal ŽBL BK Lokomotiva Karlovy Vary - BK Skřivánek Ústí nad Labem se hraje v úterý od 17.30 hodin v hale v Jízdárenské ulici. Rozhodčími budou Václav Galajda (Klatovy) a Jiří Smetana (Plzeň), komisařkou ČBF Jaroslava Strouhalová (Praha).

Předzápas obstarají starší dorostenky, které v extralize hostí od 10.00 stejného soupeře. Vzhledem k evropským pohárům se letos hrají z tohoto kola Trocal ŽBL ještě dva zápasy, zítra Slovanka – Strakonice a Sparta – Trutnov.

Ostatní duely, brněnské derby Gambrinus – Valosun a Hradec – USK, se hrají až 3. ledna příštího roku.