Jednobodovou výhrou nad čtvrtým celkem polské ligy Klub Koszykarski Utex Row Rybnik přešly basketbalistky karlovarské Lokomotivy přes semifinále a včera večer hrály finále CEWL (Central European Women League - Středoevropské ligy), třetí nejvýznamější evropské klubové soutěže pod záštitou FIBA.

BK Lokomotiva K. Vary 64
KK Row Rybnik 63

Už úvod utkání byl velmi vyrovnaný, velké problémy rybnické obraně dělala Američanka Tera Wallace, která v prvních deseti minutách dala sedm bodů. První část tak vyhrála Lokomotiva 17:16.

Vyrovnaná bitva pokračovala v banskobystrické hale Na Šťiavničkách i ve druhé čtvrtině, i když po dvou minutách vedla Lokomotiva už 26:18. Potom se rozehrála sedmatřicetiletá (!) Agnieszka Jaroszewicz a polský celek hlavně díky ní stáhl až na 28:26. V poločase vedla Lokomotiva 30:28.

Po změně stran hned v úvodu vyrovnala černá Američanka Nikita Bell v polských barvách, ale vzápětí se Lokomotiva utrhla až na 42:34. Jenomže potom i díky trojce další Američanky Hollie Merideth Rybnik stáhl na 42:39.

Do konce třetí části to už byl znovu vyrovnaný boj a ve třetí přestávce karlovaračky vedly 48:46. V úvodu poslední čtvrtiny znovu řádila Nikita Bell a polský tým otočil skore na 52:54.

Když už Rybnik vedl 60:56, musel si karlovarský trenér Jiří Bárta vzít oddechový čas. Čtyři minuty před koncem Lokomotiva otočila na 61:60 a po dalším otočení Polek na 61:63 byla jedenáct sekund před koncem faulovaná Šárka Kučerová, a to při pokusu o tříbodový hod. Následně proměnila všechny tři šestky a famózní úspěch si hráčky Lokomotivy už nenechaly vzít.

Body: Wallace 18, Magerčiaková 16, Kučerová 14, Vodrážková 9, Hricková 6, Šándorčínová 1 - Bell a Merideth 18, Dickens 15, Jaroszewicz, Siljegovic a Skorek 4.
Po čtvrtinách: 17:16, 30:28, 48:46.

Ve druhém semifinále Final Four CEWL porazila pořádající BK Slávia UMB Banská Bystrica před šesti stovkami diváků po dalším vyrovnaném boji BK Inpek UKF Nitra 60:56.

Ve finále v neděli večer se tak střetly Banská Bystrica s Lokomotivou Karlovy Vary a o třetí místo hrály Rybnik s Nitrou.

Ivo Vymětalík