Šanci vidět na vlastní oči špičku evropského běžeckého lyžování a nemuset přitom vytáhnout paty z města teď budou mít, po obyvatelích řady horských center, ale třeba i Düsseldorfu, také Karlovaráci. O vánočních svátcích Na Štěpána se na pěší zóně lázeňského města odjede mezinárodní trojutkání v lyžařském sprintu Česko – Německo – Rusko. Na jeho uspořádání spojily síly agenturaM Production a lyžařské kluby LK Slovan Karlovy Vary a LK Quilt Pernink.

Minimálně z české strany nepůjde o žádnou druhou ligu. „Máme už potvrzenou účast medailistů ze světových šampionátů a olympiád Kožíška, Šperla a Koukala. Startovat ve Varech moc chce i Lukáš Bauer, kterého v případě, že by musel dát přednost Světovému poháru, nahradí Aleš Razým,“ vypočítává českou účast hlavní pořadatel akce Martin Müller. „Kdo bude reprezentovat Rusko a Německo, rozhodnou jejich svazy po závodě Světového poháru v Davosu 15. prosince,“ dodal na adresu soupeřů.

Trať závodu o délce 600 metrů bude postavena na Masarykově třídě s otočkami před Cimexem a Hlavní poštou a samozřejmě se zde počítá s umělým sněhem. „Přírodní se nedá použít, poněvadž v teple neudrží strukturu, a s tím, že bude mrznout, nemůžeme napevno počítat. Umělý sníh, kterého budeme potřebovat tisíc kubíků, se už na Božím Daru vyrábí a do Varů ho začneme navážet den před závodem,“ vysvětluje Müller a přidává pár čísel dokreslujících rozsah celé akce: „Navážení sněhu začne hned po Štědrém dnu 25. prosince ve čtyři ráno a v akci bude patnáct nákladních aut, která zároveň přivezou z Božího Daru sněhovou rolbu. Na úpravě trati bude pracovat tým 150 najatých lidí až do rána 26. prosince, pak je vystřídá padesát pořadatelů ze všech lyžařských klubů Karlovarského kraje, kteří budou zajišťovat samotný závod. Po jeho skončení opět nastoupí ta první parta a sníh odveze k Varyádě, kde bude pro radost dětí, dokud neroztaje.“

A jak bude vypadat vlastní závod?

„Ten je vypsán pro čtyřčlenné týmy a pojede se systémem každý proti každému, tedy celkem 16 rozjížděk a v každé po jednom Čechovi, Rusovi a Němci. Bodování v každé rozjížďce je 3-2-1, body se sčítají a kdo jich nasbírá nejvíc, je vítěz. Pokud budou mít týmy stejný počet bodů, rozhodne o jejich pořadí vzájemný souboj,“ upřesnil Müller.

Pro veřejnost začne celá akce ve středu 26. prosince v 15.00 koncertem kapely Yo Yo Band před Thermalem, kde bude současně probíhat tiskovka se závodníky. Ti se na trati poprvé objeví v 16.00, kdy je čeká půlhodinový trénink, po kterém odstartuje vložený závod dětí z lyžařských oddílů Karlovarského kraje.

Hlavní závod proběhne od 17.00 do 18.30 hodin, v 18.45 bude slavnostní vyhlášení výsledků a ohňostroj a celou akci uzavře koncert Anety Langerové, který je dárkem Města Karlovy Vary.