Mistryně světa a Evropy v cyklistice Lada Kozlíková se po necelém roce vrátila do jáchymovského Radium Palace. Vloni se léčila s vleklými zdravotními problémy, které vyvrcholily lékařským zákrokem ve Vojenské nemocnici v Praze.

Letos si se svou sestrou Bárou užívá zaslouženého volna po dráhové sezoně.

Co přesně vám lékaři v Praze dělali?
Měla jsem přetrvávající virová onemocnění a nemohla jsem se z toho dostat. Ve Vojenské nemocnici mi vyndali mandle a od té doby mám klid.

V České republice není cyklistická dráha. Jezdíte trénovat do Vídně. Jak to máte s tréninkem během sezony?
Hodně cestujeme. V zimě létáme trénovat někam do tepla. V poslední době je to Mexiko. Dráha je ve vyšší nadmořské výšce a je tam teplé podnebí.

Podařilo se vám kvalifikovat na olympiádu. V kolika disciplínách budete startovat?
Pojedu dva závody na dráze.

Na silnici se v Pekingu nepředstavíte?
Bohužel. Program je během her velice nahuštěný a neměla bych šanci se na silniční závody pořádně připravit, tak je vynechám.

Kdy a kde zahájíte přípravu na vrchol letošního roku?
Po tom, co se vrátím z Jáchymova, budu pár týdnů doma ve Vyškově a připravovat se budu tam. Pojedu etapový závod, který je součástí Českého poháru, takže se představím i doma. Poté odletíme do Mexika a příprava bude pokračovat tam.

Přes rok se doma moc neohřejete. Stále jste někde na cestách…
To bohužel ano. V Evropě se jel jeden světový pohár, a to v Dánsku a pak mistrovství světa v Anglii. Jinak jsem závodila v Pekingu, Sydney a Los Angeles. V České republice není dráha, tak létám po celém světě a trénuji všude možně. Tak jako před olympiádou.

Po zdravotních problémech, které jste měla, musíte být spokojena?
To ano. Povedlo se mi kvalifikovat do Pekingu a s tím jsem moc spokojená. Ze seriálu světových pohárů postoupilo pouze 12 závodníků.