Poté, co si na jarním závodě Českého poháru v cross country a letním Karlovarském AM bikemaratonu smlsli fandové horských kol, si tentokrát na svoje přijdou vyznavači silniční cyklistiky. V sobotu 20. září projede vřídelním městem peloton největšího českého silničního závodu Praha — Karlovy Vary — Praha.

Všechno nasvědčuje tomu, že letos se máme opravdu na co těšit.

„Začnu s tím nejlepším, a to je nesporně Výběr České republiky. Jeho lídrem bude Roman Kreuziger, tedy borec, který letos zazářil na slavné Tour de France, a spolu s ním pojede i další závodník týmu ProTour František Raboň,“ dává nahlédnout do startovní listiny letošního, v pořadí už 63. ročníku závodu jeden z organizátorů Michal Prokop.

„A co mi dělá opravdu radost, že v jednom týmu s nimi pojede i Ladislav Fabišovský z Ostrova, kterému letošní fantastické výkony v dresu Koruna Pralines opět vynesly reprezentační dres. Kdo se na Karlovarsku jen trochu motá okolo cyklistiky, musí být při tom a Fábu pořádně povzbudit.“

Konkurenty českých reprezentantů na 262 km dlouhé trati budou především přední české profesionální týmy. „Bude to zejména kompletní PSK Whirpool v čele s obhájcem loňského vítězství Standou Kozubkem, účastníkem olympiády v Pekingu Petrem Benčíkem, ostříleným profesionálem René Andrlem a osminásobným mistrem ČR v cyklokrosu Frantou Kloučkem,“ vypočítává hvězdy pelotonu Prokop a dodává: „Pozornost karlovarských fandů cyklistiky ale bude jistě zaměřena i na rudé dresy Sparty Praha, za kterou startuje nejdecký Ondra Pávek, a další výrazný talent karlovarské cyklistiky Radek Krummer pojede v dresu AC Therm Plzeň.“

Kromě osmi desítek našich cyklistů budou na startu i závodníci z dvacítky dalších zemí. Nejpočetnější národnostní skupinou jsou Němci a Rakušané, své zastoupení v závodě ale budou mít i Slovensko, Slovinsko, Chorvatsko, Norsko, Švédsko, Ukrajina, Moldavsko, Rusko, Rumunsko, Bulharsko, Polsko, Holandsko, Maďarsko, Itálie, a dokonce i země tak vzdálené, jako jsou Uzbekistán, Austrálie a Nový Zéland. Naprostou raritou, aspoň v našich končinách, pak bude start exotického Tabriz Petrochemical Teamu z Iránu.

A kde všude budeme moci pestrobarevný peloton legendární české klasiky ve Varech sledovat?

Start závodu je v 8:00 na Hradčanském náměstí v Praze, na území Karlovarského kraje vjede peloton v Bošově, kde bude tradiční vrchařská prémie, a do Karlových Varů dorazí kolem jedenácté.

„Závodníci přijedou do města od golfového hřiště v Olšových Vratech po pražské výpadovce dolů do Drahovic a dál budou pokračovat po Drahomířině nábřeží a Vítěznou ulicí na ´kruháč´, podél Teplé a podjezdem pod Thermalem na kolonádu a Vřídelní ulicí na Divadelní náměstí, kde bude sprinterská prémie. Odní pak budou pokračovat podél Teplé k Richmondu, kde na ně čeká tradiční ozdoba tohoto závodu, stoupání po staré pražské silnici na Hůrky, kde bude u odbočky na letiště horská prémie,“ přibližuje trasu závodu městem Michal Prokop.