Dlouhá plochá dráha je sportem zkušených matadorů. To v sobotu v Mariánských Lázních potvrdil 43letý Gerd Riss. Sedminásobný mistr světa vyhrál českou Grand Prix skutečně nevídaným způsobem.

V závodě nastoupil do šesti jízd a všechny vyhrál! Jistým vítězem se díky systému, který konečné pořadí určuje podle celkové součtu bodů, stal už před startem finálové rozjížďky.

„Dneska mi dráha v Mariánských Lázních sedla perfektně,“ pochvaloval si jezdec útočící už na osmý titul šampiona.

Němec ani v nejmenším nepřeháněl. Ať se mu podařil raketový start nebo malinko zaspal, vždy vjížděl do protilehlé rovinky na vedoucí pozici.

Boj „zbytku světa“ se změnil na německo-nizozemský souboj. Až v poslední jízdě druhou příčku vybojoval Dirk Fabriek z Nizozemska, který tak na bronzovou příčku odsunul Mathiase Krögera.

Do ochozů znovuoživeného kilometrového oválu v Mariánských Lázjních dorazilo několik tisícovek fanoušků, ale české radosti moc nezažili. Byť bylo na startu trio tuzemských závodníků, do 12členného semifinále se nedostal ani jeden z nich. Nejlépe v celkovém hodnocení skončil Pavel Ondrašík na 15. místě, hned za ním se seřadili Zdeněk Schneiderwind a Richard Wollf.

V západočeských lázních se jel první z celkem pěti dílů Grand Prix, vítěz bude korunován 12. září v německé Vechtě. Příští rok by toto privilegium mohlo patřit právě Mariánským Lázním. Tamní pořadatelé dostali od Mezinárodní motocyklové federace FIM nabídku pořádat poslední díl Grand Prix na dlouhé ploché dráze 2010.

Grand Prix České republiky na dlouhé ploché dráze

Výsledky: 1. Riss (Něm.) 30 b., 2. Fabriek (Niz.) 22, 3. Kröger (Něm.), 4. Pijper (Niz.) oba 19, 5. Phillips (Brit.), 6. Tebbe (Něm.) oba 17, …15. Ondrašík, 16. Schneiderwind oba 5, 17. Wolff (všichni ČR) 3.