Soutěž je otevřena i zrakově postiženým plavcům. Závod je určen především plavcům mladé, nastupující generace, kteří zde budou usilovat o kvalifikaci na největší mezinárodní plavecký mítink pořádaný v ČR - EUROWAVES 2009. V sokolovské pětadvacítce se představí více než sto plavců z celé České republiky a ze Slovenska.

V mužských kategoriích je jich přihlášeno sedmdesát šest a v ženských čtyřiačtyřicet a reprezentovat budou deset českých a dva slovenské kluby. Osobní záštitu nad celou akcí převzali primátor města Karlovy Vary Werner Hauptmann a starosta města Sokolova Karel Jakobec. Závody pořádá karlovarské středisko KONTAKTU bB ve spolupráci se svým sportovním klubem SK KONTAKT Karlovy Vary, jehož nejlepším plavcem je juniorský reprezentant a vítěz loňského ročníku Českého poháru juniorů Milan Man.

„Pohárek je vynikající možností pro setkání a porovnání sil mladých, začínajících plavců s jejich zkušenějšími kolegy, z nichž někteří mají za sebou úspěšnou reprezentaci na paralympijských hrách a mistrovstvích světa. Pro mladé je tato symbióza silným motivačním prvkem a každým rokem to dosvědčují posunem osobních rekordů. Bodový přepočet výkonů umožňuje porovnat výkony závodníků různých typů postižení a muže i ženy. Závod je soutěží jednotlivců a soutěží družstev, kdy o pořadí týmů se bude rozhodovat především soutěží smíšených štafet, které jsou v programu na konci každého plaveckého půldne a slibují dramatickou podívanou,“ hodnotí poslání závodů Štěpánka Řehořková, vedoucí střediska KONTAKTU bB v Karlových Varech.

Motivací pro mladé plavce bude především účast celé řady na světové scéně ostřílených reprezentantů. Nejzkušenějšími z nich jsou plavci SK Kontakt Praha Kateřina Lišková a Vojta Franěk, účastníci paralympijských her 2000 v Sydney a 2004 v Athénách a mistrovství světa v jihoafrickém Durbanu, jejich oddíloví kolegové Tomáš Hlavinka, finalista MS v Durbanu, a Petr Andrýsek, účastník paralympijských her v Athénách a MS v Durbanu.

Program

08.30 – 09.10 hodin: Rozplavání
09.15 hodin: Slavnostní zahájení, nástup účastníků
09.30 – 12:30 hodin: Dopolední blok plaveckých závodů
12:30 – 13:00 hodin: Předpokládaná přestávka
13:00 – 16.00 hodin: Odpolední blok plaveckých závodů
19.30 hodin: Společenský večer s vyhlášením výsledků v hotelu Thermal v Karlových Varech