Na úspěšný rok 2007, který korunoval Martin Jiskra ziskem titulu juniorského mistra světa, navázali triatleti X–teamu BaNo Karlovy Vary i letos.

„Po půlročním velice náročném tréninku vstoupila pětice závodníků našeho klubu do Českého poháru 2008 v polovině června na svém letošním prvním celorepublikovém pohárovém závodě v pražské Hostivaři, po něm následoval start na prvním vrcholu letošní závodní sezony, na závodě Světového a Evropského poháru v Hluboké nad Vltavou, a první část závodní sezony jsme ukončili o tomto víkendu na pohárovém závodě v Děčíně,“ vypočítal aktivity svých svěřenců v úvodu sezony trenér X–teamu BaNo Jan Novák. „Výsledky nemohu hodnotit jinak než výborně,“ dodal.

Pro Martina Jiskru sezona začala až na ´Svěťáku´ na Hluboké. „Důvodem bylo měsíční tréninkové manko, které zapříčinilo končící studiumna průmyslovce a úspěšné složení maturitní zkoušky,“ vysvětlil absenci úřadujícího juniorského šampiona trenér Novák. „Jeho 2. a 3. místo mezi muži do 25 let je slušným vykročením, a až se mu podaří odstranit technické problémy s kolem, může opět stanout na nejvyšším stupni a je jedno, že v této kategorii patří mezi nejmladší,“ věří Novák.

V kategorii M 20–25 je přitom letos velikým překvapením další závodník BaNo týmu Tomáš Eberl.

„Jeho výkonnost jde od počátku sezony nahoru, v Hostivaři skončil kvůli defektu až desátý, na Hluboké už byl čtvrtý a v Děčíně se po vynikajícím výkonu v cyklistické části propracoval do čela závodu, který pak v běhu dotáhl do vítězného konce, a poprvé ve své xterácké kariéře stanul na nejvyšším stupni,“ nešetřil chválou Jan Novák.

Silný tandem Jiskra – Eberl v kategorii 20 – 25 let doplňuje Vojta Veselý, kterého letos poněkud brzdí opakující se zranění kotníku, takže má letos na kontě ´jen´ dvě 9. místa. Nejúspěšnějším členem týmu, pokud se týká umístění na stupních vítězů, je momentálně Luboš Bachura.

„Je poslední rok juniorem a zatím to dokázal využít na sto procent. Dvakrát vyhrál, na Hluboké vybojoval bronz a s velkým náskokem vede průběžné pořadí Českého poháru,“ ocenil jeho výkony Jan Novák.

Poslední, kdo letos startoval v dresu X-teamu BaNo, je Petr Novák. Absolvoval jen Světový pohár na Hluboké, zato v nejsilněji obsazené kategorii profesionálů Elita. Vybojoval celkově pěkné 11. místo a z českých reprezentantů byl třetí.

„Petr se dlouhodobě připravuje s českou reprezentací běžců na lyžích a starty v Xteře bere jako důležitou součást přípravy,“ prozradil trenér týmu BaNo.

Nejlepším dokladem úspěšné práce X–teamu BaNo je v minulém týdnu zveřejněný seznam českých závodníků, kteří splnili nominační kritéria pro start na letošním mistrovství světa. To proběhne tradičně v říjnu ve Spojených státech na Havaji a z pětice Karlovaráků si nominaci vyjeli čtyři! V kategorii Elita může na šampionátu startovat Petr Novák, v kategorii 20 – 25 let Martin Jiskra s Tomášem Eberlem a v závodě juniorů Luboš Bachura.

„První část sezony jsme zvládli a teď nás čeká první vrchol, kterým je mezinárodní mistrovství republiky, a je pro nás ctí, že jeho pořádáním byl pověřený právě X–team BaNo. Závod se uskuteční už 26. července v Ostrově a počítám, že na start se postaví všech pět našich borců. Na domácích tratích by měli být úspěšní a potvrdit medailové ambice,“ věří Jan Novák.