O motivaci v tomto utkání nemohla být ani řeč, vždyť s plzeňskými ragbisty se karlovarští hráči znají a potkávají prakticky od počátků ragby v lázeňském městě, neboť jejich trenér Antonín Slavík je bývalý hráč Plzně.

Díky tomu několik hráčů nastoupilo v dřívějších letech za Plzeň a spolupráce mezi oběma kluby fungovala i na společných soustředěních. Plzeň dorazila do města minerálních pramenů ve zcela novém složení, jelikož řada hráčů skončila, a tým tak prochází obměnou.

Karlovaráci tak mohli poměřit síly s daným soupeřem a dát tak šanci nováčkům, co se k týmu připojili v průběhu podzimu a zimy. Západočeské derby se tradičně odehrálo na sportovním stadionu SKP Hvězda Karlovy Vary, a to v hrací době 3x 25 minut.

První třetina utkání byla ve znamení jednoznačné dominance karlovarských hráčů. Dominik Bíža hrál svůj první zápas v životě, ale stačily mu jen čtyři minuty k tomu, aby ozdobil svůj debut únikem po křídle a položenou pětkou.

Nervozita a nepřesnost se projevily na obou stranách formou několika předhozů, v následujících mlýnech se varský mlýn ukázal být lepší než zkušení hráči z Plzně na druhé straně.

Že fyzická a silová hra v soupeřově dvaadvacítce není varským hráčům cizí, dokázali položenými pětkami Postl a Kulajta. Konečnou podobu výsledku 20:0 po první části dal další pětkou po dobré spolupráci celého útoku nejmenší hráč na hřišti Sidelnik.

Do druhého dějství zápasu vstoupila lépe Plzeň, když dokázala využít zhoršeného číštění rucků a nepřesností ve hře Karlových Varů. Svou aktivitu ovšem nepotvrdila pětkou, i když několikrát k ní byla velmi blízko, ale domácí hráči jim v tom svojí obětavostí dokázali zabránit.

Hra částečně ztratila tempo a domácím se přestaly dařit přihrávky na rozběhnuté útočníky. V závěru druhé třetiny utkání se karlovarští ragbisté doslova metr po metru dostali před pětkovou čáru Plzně. Zde potvrdili známé pořekadlo – co nejde silou, jde ještě větší silou, rojníci Novotný a Hytha protlačili další pětky. Král konečně prokopl konverzi a skončila tato část utkání, skóre bylo 32:0.

Do závěrečné části utkání nastoupila obě mužstva v už hodně pozměněných sestavách, které ovlivnila menší zranění. Karlovarští ragbisté se chtěli vrátit k dobrému vstupu do utkání, ale asi sami nečekali, co předvedou. V těchto týdnech se o víkendech hraje Six Nations – neoficiální soutěž o mistra Evropy v ragby.

Domácí útočníci jako by našli inspiraci pro svou hru – přihrávky v plném běhu, náběh do otevřené obrany a práce s prostorem znamenaly další pětky, které položili Popadinec a Jakub Feber. Plzeň se ovšem nenechala zahanbit a připravila domácí o čisté konto, rychlou rozehru po ofsajdu domácích využil Pospíšil, který svou pětku potvrdil úspěšnou konverzí.

Poslední slovo měli domácí – vyhraný mlýn na půlce, přihrávka od mlýnovky na útokovku, následuje přihrávka do volného prostoru, do kterého si naběhl Bíža a dalším únikem vylepšil svůj výkon a skóre utkání na 51:7.

Konečný výsledek utkání 51:7 sice vypadá, jako že Plzeň byla jednoduchým soupeřem, ale je to jen zdání.

Plzeňští hráči, převážně nováčci, nedali domácím nic zadarmo a utkání ukázalo oběma mužstvům, kde je tlačí bota a na čem je třeba zapracovat a zlepšit se.
Pro karlovarské hráče znamená výhra psychickou vzpruhu a motivaci před dalším domácím utkáním. To bude už za týden, a to 27. března od 13:00, kdy do lázeňského města v rámci II. ligy přijede soupeř z Vyškova.

Tentokrát budou ale role obrácené. Rezerva Vyškova je suverénně vedoucí tým soutěže, doma na podzim porazila Karlovy Vary 74:7. Domácí hráči jim ale bez boje body jen tak nedají …

RC Karlovy Vary – RC Plzeň 51:7 (20:0, 12:0, 19:0). Pětky RC Karlovy Vary: Bíža 2, Postl, Kulajta, Sidelnik, Hytha, Novotný, Popadinec, Jakub Feber; konverze: P. Král 3; RC Karlovy Vary: Postl, Resa, P. Král, Koscík, Novotný (Labský), Starosta (T. Köpp), Hytha, Kulajta, Ošurko, F. Král (Koubek), Bíža, Jan Feber (Jakub Feber), Popadinec, Krejsa, Sidelnik