K dalšímu dílu série dálkových běhů Ski Classics vyráží tým do švýcarského Svatého Mořice s pěti závodníky včetně Francouze Alexise Jeanneroda a německé závodnice Monique Siegel. Chybět však tentokrát ve stopě bude týmový šéf Lukáš Bauer, který dává přednost přípravě.

„Ovlivnily to mé prosincové výkonnostní patálie a domluvili jsme se, že tři těžké laufy po sobě by s ohledem na navazující závěrečnou přípravu před mistrovstvím světa byly velkým soustem," vysvětluje Lukáš Bauer.

Minulý týden se totiž závodilo v Seefeldu, teď ve Švýcarsku a příští víkend se jede slavná Marcialonga, na které už Bauer opět bude. „Pak odlétám k přípravě do Švédska a přiletím rovnou na Jizerskou padesátku (pozn. red. 19. února), po které už následuje mistrovství světa," prozrazuje Bauer.

A tak teď v sobotu už brzy ráno vyběhne doma k tréninku, aby se po deváté hodině usadil k televizi a sledoval počínání svých závodníků. Oproti původním plánům bude La Diagonela zkrácena z 65 kilometrů na padesát, protože v Engadinském údolí je nedostatek sněhu.

I tak bude lyžaře čekat fuška, protože se závodí v nadmořské výšce okolo 1 700 metrů nad mořem. „Důležité je tak občerstvování v průběhu závodu, proto tam budeme mít hned šest lidí, kteří se budou starat o servis," říká Bauer.

A co očekává? Od Rusa Ilji Černousova, čtvrtého muže seriálu a lídra týmu, už tradiční umístění v první desítce. „Já byl v Seefeldu spokojený s jeho osmým místem, on ne. Tak si chce spravit chuť a chce teď útočit na první pětku," vypráví Bauer.

Zvědav pak je na výkon Francouze Alexise Jeanneroda. Ten se výtečně ukázal na přelomu roku v několika etapách Tour de Ski, už má jistou nominaci na mistrovství světa v Lahti a teď si střihne i lauf za Team PIONEER Investments.

„V našich letních testech se jevil velmi dobře, ale laufy, které se jedou převážně soupažem, mohou být něco jiného. Proto mu nastřelím první dvacítku. Pokud ji udělá, bude spokojenost."

Třetím mužem z jeho týmu bude Jan Šrail. Ten sice ještě po nemoci není ve stoprocentní formě, Bauer i tak věří v umístění v elitní třicítce. „A kdyby byl ve dvacítce, tak budu velmi, velmi spokojený."

Ženskou část týmu budou reprezentovat Slovinka Barbara Jezeršek a již zmíněná Němka Siegel. „Barbara měla problémy minulý týden v Seefeldu, kde nedokončila. A pro nás je důležité, abychom jako tým dojížděli, získávali body. U ní platí, že umístění v desítce je výborné a vše do osmičky je senzační. A Monique? Tam je důležité, aby si to vyzkoušela. Pak se budeme domlouvat na případné další spolupráci. Bude záležet, jak se bude cítit. A jak se jí budou laufy dařit skloubit s reprezentací," říká Bauer.

Závod La Diagonela startuje v sobotu v 9.20 (ženy), muži vyrazí o 10 minut později a přímým přenosem ho vysílá ČT Sport.