„Kluci mají za sebou velmi náročnou letní přípravu, ve které pořádně kvůli postupu na paralympiádu dřeli, takže jediný cíl, který máme, je Pchjongčchang. Jsme jedním z velkých favoritů turnaje, i když tým odcestoval s okleštěnou sestavou,“ poukazoval exreprezentační obránce Jiří Berger.

V reprezentačním dresu opět nebudou chybět ani tři Karlovaráci, útočníci Michal Geier, z pozice nováčka Karel Wágner a velezkušený, ostřílený bek Miroslav Hrbek. „Kvůli pracovnímu vytížení jsem toho moc nenatrénoval, takže jsme se domluvili, že tentokrát reprezentaci vynechám, s tím, že dveře mám do reprezentace stále otevřené,“ podotkl ke své neúčasti v reprezentačním dresu Berger.

Turnaj, který se hraje systémem každý s každým, přinese během týdne další tři týmy, které se podívají na paralympiádu, kde tak doplní již jisté účastníky Itálii, Kanadu, USA, Norsko a Jižní Koreu.

„Věřím, že kluci uspějí a probojují se mezi tři nejlepší celky, které si zajistí účast na paralympiádě. Jak jsem již řekl, máme hodně zkušené mužstvo,“ míní Berger. Hned na úvod kvalifikace čekalo v Östersund Aréně české hráče derby se Slovenskem, které vyhráli 5:0. „Toto vítězství bylo pro kluky hodně důležité, teď s Německem a turnaj mohou dohrát v poklidném režimu,“ pochvaloval si nad úspěšným vstupem do turnaje Berger.

Sledge hokej

Češi smázli Slováky

Östersund (SWE) – Výborně zahájili kvalifikační turnaj, ve kterém jde o postup na paralympijské hry v Pchjongčchangu, čeští sledge hokejisté ve švédském Östersundu. V zahajovacím duelu porazili vysoko v derby výběr Slovenska. Tím si notně přiblížili brány paralympijských her. Češi dvakrát brankově udeřili v první třetině, když skórovali během prvních pěti minut. Po další brance pak přidali ve druhé a třetí třetině, když se o pět tref podělili hattrickem Pavel Kubeš a dvěma zásahy kapitán Zdeněk Šafránek.

Česko – Slovensko 5:0 (2:0, 1:0, 1:0). Branky a nahrávky: 2. Šafránek (Palát), 5. Kubeš (Geier, Motyčka), 14. Kubeš (Hábl, Geier), 24. Šafránek (Palát, Krupička.), 44. Kubeš (Motyčka). Rozhodčí: Joakim Samuelsson. Vyloučení: 0:1. Bez využití. Česko: Vápenka – Motyčka, Kubeš, Hrbek, Doležal – Wágner, Šafránek, Klíma, Geier, Raul, Palát, Hábl, Krupička. Trenér: Jiří Bříza.