Tým, jehož ozdobou byl dvojnásobný světový šampion z let 2006 a 2008 Georgel Bobis, v dramatickém finále přehrál největšího favorita soutěže, domácí SK Liapor Witte Karlovy Vary. Karlovarští, kteří byli jako vítězové extraligy 2016 a úřadující kluboví mistři České republiky pověřeni organizací turnaje, měli přitom na celkové vítězství dobře „našlápnuto“. Se soupeři ve skupině, maďarskými Százhalombatta, francouzskými Tennis-Ballon Olonnais i s polským mistrem KS Blokers Łódź se vypořádali velice rázně, ve třech utkáních neztratili ani set a do elitní čtyřky postoupili s ohromujícím skóre míčů 202:103. Místo očekávaného Rumunska je ale v semifinále čekal tým Slovenska, který ve skupině utrpěl zdrcující porážku 3:0 na zápasy od Rumunů a postupoval z druhého místa. A začala bitva, na kterou budou diváci ještě dlouho vzpomínat.

Slováci, kteří měli ve skupině problém i se Švýcary, se proti odvěkým soupeřům vyhecovali k nadlidskému výkonu, Začal to už Igor Hulín, když v úvodním singlu sebral Karlu Hronovi druhý set, a Slováci pak doslova excelovali v deblu, kde Hulín s Belkem překvapivě porazili karlovarskou první dvojku Vankeho s Bíbrem. Příliš se nedařilo ani v úvodu zápasu trojic, kde problémy bratří Medků s Kokšteinem vyřešilo až dvojí střídání, kdy Kubu Medka nahradil Vanke a Kokšteina Hron. Do správných kolejí se pak lázeňský tým dostal až v zápase druhých dvojic, kde Kuba Medek s Kokšteinem nenechali nic náhodě a soupeřům dovolili ve dvou setech jen sedm balonů.

Karlovarští sice byli finále, ale duel s bratry Slováky je stál až příliš mnoho sil. Za soupeře měli Rumuny, kteří nastupovali pěkně odpočatí, když v semifinále v tréninkovém tempu hladce přejeli Francouze (bez ztráty setu s poměrem míčů 67:40). Do karet jim hrálo i to, že se začínalo singlem, kde se Karel Hron s Bobisem bojoval sice statečně, v prvním setu až do patnácti, ale nakonec marně. Rozhodující pro celkové vítězství Rumunů pak byl jejich triumf ve dvojicích, kdy udolali nejprve Vankeho s Bíbrem a střídajícím Kokšteinem a pak i ad hoc sestaveného debla Karlů Bláhy a Hrona se střídajícím Matějem Medkem.

Na snímku se Jan Michalovič (vlevo) připravuje s parťákem na natáčení sociální sondy. Lidé na videu nechali ležet vandráka na zemi i metr od sebe.
VIDEO: Lidé v Karlových Varech pohořeli v sociálním experimentu

Jedinou příležitost k radosti tak karlovarští fandové dostali v zápase trojic. V prvním setu to bylo jak na houpačce, když Vanke s Matějem Medkem a Hronem napřed vedli až 7:4, pak zase vedli Rumuni 8:10, aby nakonec za stavu 14:13 na jediný balon střídající Kuba Medek fantastickým blokem zařídil výhru 15:13. Soupeř byl tím natolik zaskočený, že se ve druhém setu zmohl akorát na dva míče. Trojky tedy Karlovarští vyhráli, leč celkově se vítězi stali Rumuni, a nutno dodat, že zaslouženě, i když se to přiznává nerado. Asi by nakonec vyhráli, i kdyby ve druhé dvojce mohl hrát Kuba Medek, jehož vyřadilo svalové zranění. Uznání početného publika se dočkali i Karlovarští – prohráli sice, ale čestně a po boji.