My jsme s organizátorem velkolepé akce udělali malé ohlédnutí za právě skončeným třetím ročníkem. Stejně jako v předchozích letech přivítala parta  dvaceti nadšených pilotů v hale Lokomotivy návštěvníky všech věkových kategorií a měla pro ně nachystaný bohatý program.


Hlavní organizátor Václav Svoboda využil zkušeností, které načerpal při pořádání minulých ročníků a zajistil kvalitní ozvučení prostřednictvím DJ Dana. Díky tomu si mohli diváci vychutnat kvalitní ozvučení  i komentář, o který se v historii akce poprvé postarala profesionální komentátorka Viktoria Pappová  a komentování  jí šlo opravdu skvěle.
„Na akci se sjeli piloti z Moravy,  Prahy, Rakovníka, Žatce,  Ostrova či Nejdku, takže když to vezmeme, tak pomalu z každého kouta republiky," pochvaloval si organizátor Václav Svoboda.


Samotná akce začala v sobotním dopoledni a příchozí  od letového prostoru, stejně jako loni, oddělovala ochranná síť. „Ta se v průběhu dne ukázala jako velmi užitečná, jelikož na ni občas nějaký ten stroj zavěsil," poukazoval organizátor.  S nástupem éry x-coptérů mohli návštěvníci akce několikrát zhlédnout vystoupení  coptérů, které byly osvětlené RGB  led pásky a světlomety a létaly na znělku ze seriálu Acta-X. Ani letos nechyběly  upoutané modely spolu s piloty z Rakovníka a byla radost se dívat na mladé modeláře a dokonce modelářku Šárku Pauzarovou, jak své umění zvládají, a obdivovat ostřílené veterány při jejich přesných sestavách F2B.


„Jako novinka v programu letos proběhla instruktáž pro nově začínající vrtulníkáře, kde jsem se z pozice instruktora podělil o své dlouholeté zkušenosti v tomto modelářském odvětví, a to za pomoci  zkušených pilotů Radka Pekárka a Ondry Průši," podotkl Svoboda.Další novinkou letošní halové letecké show bylo slosování diváckých lístků o RC UFO.   Nechyběla ani tradiční balonová bitva. Ta rok co rok slaví úspěch, proběhla letos hned ve dvou kolech a jako nejlepší se letos ukázaly tricoptéry a quadrocoptéry. Nakonec  bitvě s nejvíce  sestřely,  v prvním kole (5) měl Václav Svoboda s copterem Y6. Ve druhém  kole s 6 sestřely  pilot Tibor Dvorský se svou quadrocoptérou  FY 330.
„Pilot Václav Balík letos ukázal své umění, když předvedl extrémní 3D akrobacii s vrtulníkem Hornet X3D. Jednotlivé obraty za sebe skládal s lehkostí a ze svého stroje vytáhl opravdu maximum,"  chválil kolegu Svoboda.


Celým programem prolínaly letové ukázky různých druhů modelů jednoplošníků i dvouplošníků, modelů z EPP i depronu. Pavel Jurčík opět předvedl několik aeromuzikálů, kdy se pilot snaží zasadit akrobacii do muziky. Asi nejlépe se mu povedlo první vystoupení na znělku z filmu Forest Gump.
„Bez pilotů by akce neproběhla, ale neméně důležitou roli měl tento den i letecký koordinátor  Karel Klingora, který se staral, aby vždy byli připraveni k letu správní lidé a v programu nebyly mezery. Tato práce je náročná a tímto mu za vše děkujeme," vzkazuje Svoboda. Na letecké show tradičně nechyběla ani tombola, ve které si piloti losovali své ceny.


„Chtěli bychom poděkovat mediálnímu partnerovi akce Karlovarskému deníku, dále pak všem, co nějakým způsobem při akci pomohli, a to  Danielu Pelikánovi, HVP Model, Omnitron,  Aga Power  batteries Tibor Dvorský, Model Motors, Peroma, Pekařství Karel Uzel, Řeznictví u Lukyho , lékárna Koruna, Jiří Ouda, Autoservis Potůčky, Viktorii Pappové a Danielu Markovi,"  pokračoval v hodnocení Svoboda. Piloti a diváci svou účastí na  letecké show, finančně přispěli  vesničce SOS v Karlových Varech.


„Další halová sezona je za námi a s přibývajícím odpoledním sluncem se budeme těšit na další vzlety a přistání, ale tentokrát spíš na orosené voňavé trávě. Přijďte se za námi podívat na naše domovské letiště  Nejdek-Lesík, rádi vás uvidíme. Dále pak pomalu začínáme pracovat na čtvrtém ročníku halové letecké show, takže příznivci tohoto netradičního sportu se mají opět na co těšit," dodal závěrem Václav Svoboda. Zájemci o létání mohou navštívit také webové stránky   www.rcletani.cz.