Fandové karlovarské Thermie si jistě nenechají ujít zápasy s mužstvy Rokycan a Berouna a ti nejvěrnější se určitě přijdou podívat i na utkání kadetů Thermie v Lize U17. Hlavním tahákem víkendu bude nejspíš sobotní duel áčka mužů Thermie s týmem Rokycan. Soupeři se v lize potkávají už pěknou řádku let a bilance vzájemných střetnutí je vůči karlovarským basketbalistům nemilosrdná. V posledních pěti druholigových ročnících spolu odehráli rovný tucet zápasů a v deseti z nich odcházeli jako vítězové právě Rokycanští. Karlovaráci se z vítězství radovali jen dvakrát, poprvé 21. února 2010, kdy ve Dvorech svého soupeře pokořili rozdílem 41 bodů 121:80 a podruhé a zatím naposledy před dvěma lety 7. ledna 2012, kdy rovněž ve Dvorech zvítězili 100:90.

Aktuálně třetí tým druholigové tabulky přijede do Dvorů v roli favoritů, kteří v podzimním zápase v Rokycanech Thermii „roznesli na kopytech" neuvěřitelným výsledkem 118:50. I přes to si ale trenér Thermie Lukáš Šnobl myslí, že je v silách lázeňského týmu uhrát slušný výsledek. „Čeká nás mužstvo v čele s nejlepším rozehrávačem druhé ligy a bývalým reprezentantem Jakubem Velenským, které nám na podzim uštědřilo největší výprask, jaký snad Thermia nikdy předtím neutrpěla. Právě to ale může být naše výhoda, že nás soupeř podcení. My bychom měli být o víkendu kompletní, aspoň zatím to tak vypadá, takže určitě budeme chtít Rokycanům porážku oplatit a snad se nám to i povede."

Nedělní utkání s Berounem by mělo být „o něčem jiném". Berounští rovněž patří ke „starým známým", ale k těm, které karlovarský tým většinou poráží. Naposledy odcházeli jako vítězové v říjnu 2011, kdy v Berouně vyhráli těsně o tři body 91:88. Vzájemné zápasy ostatně bývají téměř vždy velmi vyrovnané, například ten poslední loni 19. října vyhrála Thermia v Berouně o koš 67:69, když domácí celou dobu vedli (20:15, 39:27, 53:47). „Určitě nečekám nějakou selanku, Beroun je nevyzpytatelný soupeř, který bojuje o záchranu v soutěži, a jeho motivaci určitě zvýší i ta jejich nešťastná domácí prohra s námi na podzim. Musíme se připravit na boj o každý centimetr palubovky," prorokuje karlovarský kouč.

Zápasy s Rokycany a Berounem jsou na delší dobu poslední, ve kterých bude mít Thermia výhodu domácího prostředí, ve Dvorech pak hraje jen o víkendu 22. a 23. února s Teplicemi a Litoměřicemi a zbytek už jen venku. Výsledky tím nabývají na důležitosti. „Určitě chceme, a musíme alespoň jednou vyhrát. Soustředíme se především na nedělní utkání s Berounem, který když porazíme, bude druhá liga ve Varech zachráněná, a to byl cíl, se kterým jsme do letošní sezony vstupovali. Všechno, co ve zbytku soutěže uhrajeme potom, budou už jen bonusy navíc," ví dobře Lukáš Šnobl.
Basketu bude o víkendu ve Dvorech víc než dost, dva mistráky v Lize U17 zde odehrají i dorostenci Thermie, kteří zde přivítají dva týmy z Prahy. V sobotu Sokol Vyšehrad a v neděli Sokol pražský. „Máme jim co vracet, s oběma jsme na podzim v Praze prohráli. Budeme ale po delší době kompletní a alespoň jedno vítězství by nám zajistilo umístění poblíž klidnějšího středu tabulky. Takže se o to pokusíme," věří trenér karlovarských kadetů Václav Sebera.

Basketbalový víkend ve Dvorech: Sobota 16:00 Thermia – Sokol Vyšehrad (Liga U17), 18:00 Thermia – SKB Rokycany (II. liga); neděle 10:00 Thermia – Sokol pražský (Liga U17), 12:00 Thermia – BK Beroun.