Světová basketbalová generalita totiž před časem vydala zákaz těchto hlučných trumpet na všech svých akcích. Znamená to tedy, že se v rámci nadcházejícího světového šampionátu basketbalistek v České republice s pověstným bzučivým zvukem v ochozech sportovních arén nesetkáme.

„Ten zákaz má dva hlavní důvody. Jednak jde o to, že v uzavřeném prostoru by hluk způsobený vuvuzelami mohl velmi lehce překročit povolený hygienický limit, a dále jde také o to, že by zvuk těchto trubek mohl ztížit pozici rozhodčích a jejich komunikaci s hráči přímo na palubovce,“ vysvětluje generální sekretář České basketbalové federace Miloš Pražák.

Zákaz se však týká i mistrovství mužů, které bude na programu v Turecku.

„Podle mého názoru vydala FIBA tento zákaz především s ohledem na blížící se mistrovství světa mužů v Turecku, protože tam se očekává mnohem větší nápor fanoušků z afrického kontinentu, než tomu bude zřejmě v případě ženského šampionátu. Nicméně i my máme zprávy o tom, že i na mistrovství v České republice se chystá přibližně stovka fanoušků ze Senegalu, kteří by právě vuvuzely mohli přivézt. S ohledem na nařízení FIBA se s nimi však do hlediště nedostanou,“ dodal na závěr Miloš Pražák.