Basketbalová liga žen začala očekávanými výhrami favorizovaných celků USK Praha a IMOS Brno. Oba týmy však došly k vítězství rozdílně. Zatímco úřadující mistr USK deklasoval Pardubice na jejich palubovce 117:45, Brno v Hradci Králové vyhrálo 61:52 jen zásluhou vydařené první čtvrtiny.

Obhájkyně titulu vstoupily do nového ročníku suverénně a bez problémů si poradily s pardubickým týmem, přestože jim stále chyběly americké posily Brunsonová a Vaughnová. USK táhly zejména české reprezentantky v čele s Elhotovou, která zaznamenala 31 bodů a postarala se o nejlepší výkon 1. kola. Ze zahraničních posil se dařilo zejména De Forgeové, která si připsala 14 bodů, 7 doskoků a 5 asistencí.

Brno za vítězstvím vykročilo už v první čtvrtině, kterou vyhrálo 20:9. Zbytek zápasu byl ale vyrovnaný a Hradec ho dokonce o dva body vyhrál. Brno si však náskok hlídalo a nenechalo ho klesnout pod osm bodů, přestože se do střelecké listiny zapsala jen pětice jeho hráček. Kapitánka národního týmu Hana Horáková při návratu do české ligy zaznamenala za Brno 12 bodů, 9 doskoků a 2 asistence.

Vyhrály také Valosun Brno, Karlovy Vary, Trutnov a VŠ Praha. Vysokoškolačky v derby s VŠE Praha zvítězily 83:56. Zápas se nesl ve znamení duelu dvou veteránek soutěže Reisingerové a na straně hostů Evy Horákové, která se vrátila po téměř dvouleté pauze. Horáková sice souboj s nejlepší střelkyní historie ligy vyhrála, když zaznamenala 21 bodů, ovšem kvůli menší podpoře spoluhráček to nestačilo.

Pokud se podíváme podrobněji na utkání Lokomotivy Karlovy Vary se Strakonicemi, tak se musí napsat, že se oba celky přetahovaly do posledních vteřin. Nejvíce bodů zaznamenala Kira Carterová a to dvacet. O dva bodíky méně si pak připsala kapitánka Šárka Kučerová.

Deset bodů také nastřílela dvojice Jitka Eisnerová a Jovana Milovanovičová. Karlovaračky po každé čtvrtině vedly, ale hostující hráčky Strakonic, vždy během desetiminutovek dokázaly stav otočit. Jednobodový náskok pak držely svěřenkyně Ludovíta Smačka posledních třináct vteřin.

Karlovy Vary – Strakonice 71:70 (18:15, 38:36, 52:48)
Nejvíce bodů: Carterová 20, Kučerová 18, Eisnerová a Milovanovičová po 10 – Jilečková 23, Libičovová 11, Jeništová a Mračnová po 9.

Smačko: Spokojený jsem s výhrou

Trenér Ludovít Smačko přišel do Karlových varů před letošní sezonou. Premiéra na lavičce mu vyšla, když jeho svěřenkyně o bod porazili Strakonice 71:70. „Spokojený mohu být jen s vítězstvím," poznamenal trenér na úvod a pokračoval: „Nervozita nám svazovala ruce. Hráli jsme velice nepřesně. Navíc jsme měli potíže i s výškovou převahou soupeře. Pokud děvčata dodržovala všechno co jsme měla, tak to šlo."

Jakmile ale domácí basketbalistky začaly praktikovat jinou hru, tak nastal problém. „Veliké potíže. To je ten správný výraz," přidal.

Další problém se ukázal na konci utkání. Dvě hráčky měly pět chyb a musely střídat. Další čtveřice byla ohrožená stejně. „To je pravda. Máme velice úzký kádr. Nemáme hráčky do rotace, takže musíme hrát s tím co máme. Faktem je i to, že je máme i zraněné. Šárka Kučerová musí alternovat na více postech. Snažím se preferovat agresivní basketbal, ale s tím týmem, který máme ho hrát nemůžeme. Této skutečnosti se musíme přizpůsobit," povzdechl si.

Kira Carterová, ale i další Karlovaračky předvedly své maximum. „Musím poděkovat celému týmu za bojovnost. Kira přišla před pár týdny a nemohla s námi trénovat ani Jovana Milovanovič. Z tohoto pohledu jsem rád, že jsme utkání zvládli," dodal.